Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Ομελέτα με μανιτάρια πόρτε μπέλο

13 σχόλια




Αγαπώ πολύ τις ομελέτες και το βρίσκω εύκολη καλοκαιρινή λύση. Συγχρόνως λατρεύω τα μανιτάρια οπότε χθες που έμεινα μόνη στο σπίτι και δεν ήθελα κάτι δύσκολο να κάνω γιατί απλά βαριώμουνα σκέφτηκα να φτιάξω μια τέτοια ομελέτα.
Είδα οτι στο ψυγείο είχα μανιτάρια πορτε μπέλο, άφθονα αυγά, κασέρια όπως πάντα διάφορα και κρεμμύδια που δίνει στην ομελέτα το ..κάτι τις της!




Έκοψα σε ροδέλες και το κρεμύδι και το σωτάρισα μαζί με το μανιτάρι με λάδι με μυρωδικά που μου έστειλε δώρο η φίλη μου Λουίζα. Θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και βασιλικό!




Μόλις μαράθηκαν αρκετά χτύπησα δύο αυγά χωρίς να βάλω αλάτι γιατί είχα σκοπό να βάλω κασέρια και δεν μου αρέσουν τα πολύ αλμυρά φαγητά.Έβαλα  μόνο λίγο μαυροπίπερο και μια μικρή παρασπονδία , λίγους κύβους κομμένο βραστό κοτόπουλο που έχω πάντα στο ψυγείο για τα σάντουιτς μου.




Πρόσσθεσα λοιπόν τα αυγά και προς το τέλος τριμμένη παρμεζάνα και κασέρι Σοχού που το θεωρώ το καλύτερο σε νοστιμιά κασέρι της Μακεδονίας.



Έτοιμη η ομελέτα μου φίλοι μου αν και για τη μητέρα μου έκανα μια απλή στραπατσάδα με ντομάτα, μυρωδάτο λάδι και αυγά.





Καλή σας όρεξη φίλοι μου , κάντε την , είναι πολύ καλοκαιρινή.

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Κολοκυθάκια στρογγυλά γεμιστά με μανιτάρια

13 σχόλια

Είπα να δοκιμάσω μια άλλη εκδοχή των γεμιστών φίλοι μου και αγόρασα αυτά τα κολοκυθάκια για να τη φτιάξω. Πήρα λίγα βέβαια, εσείς ανάλογα με τα άτομα που έχετε προσθέτετε κομμάτια. Θα μπορούσατε να βάλετε και πατατούλες ολόγυρα μα προτίμησα να βάλω τη γέμιση που περίσεψε τελικά.

Η Αχτίδα μου καθαρίζει το εσωτερικό με το μεταλικό κοφτερό εργαλείο που βάζει... παγωτό!! Στην αρχή την κορόιδεψα μα είδα οτι πράγματι είναι τέλειο γι' αυτή τη δουλειά και ιδιαίτερα για τις ντομάτες.

Το εσωτερικό τους που ήταν αρκετό δεν το πέταξα , έβαλα στη γέμιση λίγο και το υπόλοιπο μαζί με οτι περίσεψε απο τη γέμιση ολόγυρα στο ταψάκι μου που όπως βλέπετε ήταν μικρό λόγω...έλειψης ανθρώπων να φάνε μαζί μας.

2 κρεμμύδια κομμένα χοντρούτσικα .

Μανιτάρια και πιπεριές χρωματιστές μαζί κομμένα κομμάτια και σωταρισμένα καλά .

1 μελιντζάνα μεγαλούτσικη την έκοψα κυβάκια και μαζί με το κρεμμύδι και το κολοκύθι τα καραμέλλωσα σιγά σιγά με το λαδάκι του .

Όλα μαζί τα υλικά λοιπόν τα έβαλα στο ίδιο σκέυος,λίγο μαιντανό πολύ ψιλλοκομμένο, πρόσθεσα ένα κύβο κρέατος, 1 μικρό φλιτζάνι ρύζι καρολίνα και λίγη πάστα ντομάτας στο ζουμάκι του. Γέμισα τα κολοκυθάκια και τα έβαλα στη μικρή γάστρα που έχω για ψήσιμο με όση γέμιση περίσεψε ολόγυρα . Στο εσωτερικό απο τα κολοκυθάκια έβαλα λίγο τριμμένη παρμεζάνα και τα γέμισα.
Ορίστε η μερίδα της γυναίκας μου σερβιρισμένη απο μένα με πολύ αγάπη γι αυτήν και για το οποιοδήποτε φαγητό κάνω γιατί μου αρέσει να το κάνω.
Θα σας πω και ένα μυστικό ..δεν αγαπώ τα κολοκυθάκια και πρόσθεσα για μένα και ένα ...ψαρονέφρι όσο κι αν φώναζε η Αχτίδα!


Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Κοτόπουλο καλοκαιρινό

6 σχόλια

Ένα νόστιμο φαγητό φίλοι μου με κοτόπουλο που αγαπά η γυναίκα μου και η μεγάλη μου κόρη η Ειρήνη. Είπα όμως να το κάνω λίγο διαφορετικά με μια νότα καλοκαιρινή και προχώρησα βλέποντας τα υλικά που είχα στο ψυγείο μου!
Χθες αγόρασα 2 κοτόπουλα μέτρια που τα έψησα στη γάστρα έτσι απλά με ένα ζωμό λαχανικών για να έχει το ένα η " Αχτίδα" μου στο ψυγείο ξεψαχνισμένο για τις σαλάτες της και τα κρύα σάντουιτς που της αρέσουν .
Το άλλο λοιπόν το κομμάτιασα και το 'έκανα μερίδες. Ας δούμε λοιπόν τα υλικά που έβαλα:

2 ντομάτες κομματιασμένες σε κυβάκια

1/2 ματσάκι μαιντανό

3-4 κολοκυθάκια κομμένα μακρόστενα που τα τηγάνισα και τα έβαλα σε χαρτί να φύγουν τα λάδια .

Λίγα μανιτάρια κομματιασμένα.

3 κρεμμύδια σε ροδέλες που τα σωτάρισα και τα είχα έτοιμα.

Λίγες μελιντζάνες μακρόστενες σχετικά μικρές που άλλες έβαλα ολόκληρες και άλλες τις έκοψα στα δύο. Τις έβαλα πρώτα σε νερό με αλάτι για να μη ρουφήξουν λάδι και μετά αφού τις στράγγιξα τις τηγάνισα για να μη διαλυθούν και τις έβαλα σε απορροφητικό χαρτί για να ρουφήξει τα λάδια.

Τηγάνισα και λίγες πατάτες και κόκκινες πιπεριές φλωρίνης που μου αρέσει η γλυκήτητα που δίνουν στο φαγητό.

Τα έβαλα στη γάστρα βάζοντας κάτω τα κομμάτια απο το κοτόπουλο και πάνω στρωμένα τα διάφορα λαχανικά που είδατε με τα κρεμμύδια ενδιάμεσα για νοστιμιά. Η ντομάτα με το μαιντανό επάνω τους στο τέλος και χωρίς λάδι στο φαγητό γιατί το έχουν απο το τηγάνι. Ένα ζωμό κοτόπουλου απο το δικό μου που έχω στη κατάψυξη ,αλάτι, πιπέρι και ψήσιμο στο φούρνο.

Δοκιμάστε το , έγινε υπέροχα νόστιμο.

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Κέικ με μανταρίνι γλυκό

6 σχόλια

Ένα απλό κέικ μπορεί να ομορφήνει όταν το χαρίζουμε και να φαίνεται ακόμα καλύτεο.
Το πήγα δωράκι σε μια φίλη και το στόλισα με φρουτάκια και με φυλλαράκια και τριανταφυλλάκια που τα έφτιαξα πλάθοντας με τα δάχτυλα το μισό απο το μάρσιπαν που έκοψα για να σταθεί το φρουτάκι επάνω στο κέικ.
Επειδή το άτομο που θα έδινα το κέικ προσέχει τη διατροφή του απο πλευράς υλικών έβαλα ζάχαρη καστανή και χυμό φρέσκο..

Υλικά:
1 πακέτο βούτυρο βιτάμ
2 φλιτζ. ζάχαρη καστανή
1 κύβο περγαμόντο ξύσμα ( το βάζω σε παγάκια θήκες)
1 Φαριν Απ
2 κτγ μπέικιν πάουντερ
5 αυγά ( ήταν λίγο μικρά)
1 ποτήρι χυμό γκρέιπ φρούτ
λικέρ περγαμόντο που έκανα φέτος
1 φλιτζ. μανταρίνι γλυκό φλούδες κομμματιασμένο

Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ με τη ζάχαρη για πολύ ώρα να αφτατέψει, προσθέτετε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζετε το χτύπημα, βάζετε τα αρώματα και μετά το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ λίγο γίγο όσο χτυπιέται το μίγμα. Μετά βάζω το χυμό και το λικέρ και τέλος το μανταρίνι γλυκό μα χωρίς να το χτυπήσω παρά μια ανάδευση σε χαμηλή ταχύτητα. Το ψήνουμε στους 165 βαθμούς και όταν βγει απο το φούρνο το περνώ με το πινέλο ένα ελαφρύ χέρι με το σιρόπι που μου κάνει ο Δημήτρης απο φρούτα. Παίρνει μια γιαλάδα και κολλούν εύκολα όλα τα διακοσμητικά που τους βάζω.
Φίλες μου ένα σπιτικό κέικ είναι πάντα ευπρόσδεκτο και νομίζω οτι δείχνει τη καλή μας θέληση.

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010

Γουφάρι ψητό με πατάτες

12 σχόλια
Το γουφάρι είναι βέβαια ένα σχετικά παχύ ψάρι μα πολύ νόστιμο και αν πάτε στη Κωνσταντινούπολη θα το φάτε σε ταβερνάκια του Βοσπόρου όμορφα ψημένο.
Αυτή την εποχή μάλιστα είναι χαβιαρομένο και πολύ νόστιμο.
Ένα μεγάλο γουφάρι πήρα λοιπόν απο την Λαική μας βάρος 1380 , αρκετά μεγάλο ζήτησα να το καθαρίσουν και να μου κόψουν το κεφάλι για να χωρέσει στο ταψί μου.
Μπορείτε βέβαια να το κάνετε ψητό στα κάρβουνα μα είναι πιο εύκολο σε ταψί στο φούρνο.
Έκοψα και λίγες πατατούλες και λίγα καρότα για την Αχτίδα μου που τα λατρεύει σε όλα σχεδόν τα φαγητά , αρωματικό αλάτι με βότανα που το αγόρασα απο ένα μαγαζί με τέτοια ...χαζολοίδια όπως λέει η γυναίκα μου, ελάχιστο λαδάκι γιατί όπως είπαμε είναι λίγο παχύ ψάρι .Μπορείτε να το κάνετε με λεμόνι, με ντομάτα, με σκορδάκι και μαιντανό, όπως η φαντασία σας και η γεύση σας το θέλει.

Έβαλα και μια πιπεριά πικάντικη κομμένη ροδελίτσες για να δώσει μια παραπάνω νοστιμιά , άλλωστε το συνηθίζω στα φαγητά μου.
Όταν ψήθηκε το χώρισα σε μερίδες και το σερβίρησα στα πιάτα μας έτσι όπως βλέπετε μόνο που η Αχτίδα μου είχε δίκιο..ήταν μεγάλο το ψάρι και έμεινε δυστυχώς το μισό.

Για σαλάτα βραστά κολοκυθάκια με μπόλικο λεμόνι ήταν ότι πρέπει για να συμπληρώσει το γεύμα.

Μη περιμένετε γλυκό..μας το έκοψε η Αχτίδα!!!

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Κέικ με ανανά

5 σχόλια

Το έχω κάνει αρκετές φορές αυτό το γλυκό και είπα να σας το ξαναδείξω γιατί τότε που χάθηκαν αναρτήσεις μου σβύστηκε και αυτή.
Είναι ένα όμορφο γλυκό και πολύ ευπαρουσίαστο και η αλήθεια είναι οτι μου αρέσει κάθε φορά να κάνω κάτι διαφορετικό σε κάθε ίδια συνταγή που κάνω γιατί πάντα δεν έχω όλα τα υλικά .Άλλωστε φίλοι μου η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική για μένα είναι μια ..ζωγραφική υλικών...όπως οι πίνακες που ζωγραφίζω.
Υλικά :
Για τη ζύμη:
1/2 φλιτζ. βιτάμ
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
4 αυγά
1/2 φλιτζ. γιαούρτι
2 1/2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει
2 κουτ. λικέρ ( εγώ έβαλα μπέιλις και αυτή τη φορά)
ξύσμα απο λεμόνι
Για τη καραμέλλα:
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη καστανή
3 κτσ χυμό ανανά
1/2 φλιτζ. κρεμα γάλακτος
2 κτσ βούτυρο
Για τον ανανά εγώ βάζω μια μεγάλη κονσέρβα ανανά σε φετούλες λεπτές.

Σουρώνω τις φέτες του ανανά και σε ένα βουτυρωμένο ταψί ( προτιμώ σε ορθογώνιο) απλώνω τις φςτούλες και βάζω και στα τοιχώματα άλλες κομμένες στη μέση.
Σε ένα αντικολ. σκέυος βάζω τη ζάχαρη με το χυμό και ανακατεύω μ'έχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνω μέσα μετά τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύω ξανά μέχρι να διαλυθεί στο μίγμα και μετά βάζω το βούτυρο και αφήνω το μίγμα να κρυώσει. Χύνω αυτό το μίγμα επάνω απο τις φετούλες του ανανά και τις κουνώ να πάει το μίγμα παντού.
Μετά φιάχνω τη ζύμη με τη σειρά των υλικών όπως φιάχνουμε ένα κέικ και χύνουμε το μίγμα επάνω απο τις φετούλες.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 40΄, το αφήνουμε να κρυώσει ωστε η καραμέλλα να δέσει και ξεφορμάρουμε . Η εμφάνιση του είναι υπέροχη φίλοι μου για ένα τραπέζι ή για να το κάνετε δωράκι.
Δοκιμάστε το και θα δείτε πόσο όμορφο είναι.

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Αρακάς με μοσχαράκι

6 σχόλια

Αρακά με μοσχαράκι έκανα σήμερα , αρέσει στην Αχτίδα μου και μάλιστα της βάζω και καροτάκια που τα αγαπά.
Υλικά:
μερίδες κρέατος μοσχαράκι
1 κιλό αρακα καθαρισμένο
2-3 καρότα ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι άνηθο
φρέσκο δυόσμο
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη κυβάκια
αλάτι -πιπέρι

Σοτάρω τα κομμάτια κρέατος, τα βάζω μετά σε μια κατσαρόλα πλακέ ( μου αρέσουν) προσθέτω τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα , τον αρακά , τα καρότα, τον άνηθο και το δυόσμο.Βάζω και το λαδάκι και τέλος τη ντομάτα κομμένη κυβάκια για ομορφιά.
Γίνεται πολύ νοστιμο και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και καμμιά πατατούλα που βέβαια δεν αρέσει στη γυναίκα μου μα ..μη ξεχνάτε έχουμε και τους παππούδες και τις τρώνε. Καλή σας επιτυχία αν το κάνετε.

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Ποτό με βύσινα

14 σχόλια

Ο Δημήτρης μου προχθές μου έφερε απο την Έδεσσα βύσινα που μου αρέσουν και σαν φρούτο, μα ήτανε πολλά και σίγουρα θα χαλούσαν .Σκέφτηκα λοιπόν οτι καιρό έχω να κάνω βύσινο ποτό που μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί μου θυμίζει το ποτό που με κερνούσε κρυφά η αδελφή της γιαγιάς μου όποτε πήγαινα επίσκεψη στο σπίτι της.
Θυμάμαι ακόμα τη μυρωδιά της κανέλας και του γαρύφαλλου στον ουρανίσκο μου που μου έφερνε αυτή τη γλυκιά γεύση της σπιτικής φροντίδας.

Έπλυνα και διάλλεξα καλά τα βύσινα μην είναι χτυπημένα και τα έβαλα σε ένα γιάλινο βάζο που έχω για τα ποτά μου. Μη με ρωτάτε αν τα ζύγισα..μερικά πράγματα τα κάνει η νοικοκυρά με το ..μάτι!
Μετά έβαλα ζάχαρη τόση ώστε να σκεπάσει τα βύσινα γιατί την επόμενη κι όλας μέρα ξέρω οτι θα μουλιάσουν και η ζάχαρη θα κατέβει.

Μετά έψαξα να βρω τη πιο φωτεινή μερια του μπαλκονιού μας που τη βλέπει περισσότερο ο ήλιος και στόλισα το βάζο μου για να το βλέπει και η ..γειτόνισα!
Θα μετρήσω 40 μέρες όπως με έμαθε η γιαγιά -θεία μου και θα το ανοίξω για να προσθέσω το κονιάκ , τα γαρύφαλλα και το ξύλο κανέλας.
Αυτ'ο το κλασικό ποτό το κερνούσανε παλιά σε κάθε σπίτι , το ουίσκι και τα διάφορα ξενόφερτα δεν υπήρχαν φίλες μου μικρές.
Ας κάνουμε τώρα μια αρχή βγάζοντας απο τη ζωή μας όλα αυτά και ξαναγυρίζοντας στις παραδόσεις μας.

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Κολοκυθάκια γιαχνί

8 σχόλια
Ένα όμορφο φαγάκι καλοκαιρινό φίλοι μου και πολύ οικονομικό αν θέλετε να το δείτε απο αυτή τη μεριά. Είδα τι λαχανικά ειχα στο ψυγείο και το έφτιαξα.
Πήρα δηλαδή 4 κολοκυθάκια που τα έκοψα μακρόστενα και τα τηγάνισα ελαφρά μαζί και 2 πατατούλες.

Αυτό το φαγητό θέλει μπόλικο κρεμμυδάκι για να γίνει νόστιμο γι' αυτό πήρα 3 κρεμμύδια που τα ψιλλόκοψα και τα σοτάρισα στο λάδι του φαγητού.

Έκοψα σε κυβάκια 2 ντομάτες για να δώσουν χρώμα καλοκαιρινό στο φαγητού μου.

Έκοψα και 1/2 ματσάκι μαιντανό και το έβαλα στο φαγητό.

Βέβαια πρόσθεσα 3 σκελίδες σκορδάκι για νοοστιμιά και ζωμό βοδινό απο αυτό που κάνω μόνος μου. Μπόλικο πιπέρι και αλατάκι όσο δεν με βλέπει η Αχτίδα!

Έγινε πολύ νόστιμο φίλοι μου και το λέω εγώ που δεν αγαπώ πολύ τα κολοκύθια και το έκανα επειδή τα είδα απλά στο ψυγείο ξεχασμένα , πολύ νόστιμο και σίγουρα θα το ξανακάνω!

Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Πάστα φλόρα με τριαντάφυλλο γλυκό

21 σχόλια
Ξέρω..ξέρω...σας είπα οτι δεν θα ξανακάνω γλυκό..απολογούμαι ..δεν κρατήθηκα και χθες σε μια βόλτα στο Φύληρο με τον άνδρα μου είδα τριανταφυλλιές διάφορες μα ολάνθιστες.
-Αχ! τι γλυκό θα έκαμνα αγόρι μου..να! και μια 100ντάφυλλη!
Μου μάζεψε λοιπόν 10 τριαντάφυλλλα και λίγα Γιούλια μέσα που μοσχοβολούσαν.Γύρισα σπίτι και τα έκανα γλυκό όπως μπορούσα προσαρμόζοντας το μέτρημα των υλικών.

10 τριαντάφυλλα διάφορα
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού νερό
ροδόνερο
1/2 λεμονι χυμό
1 κουταλιά γλυκόζη

Έβγαλα τα πέταλα απο τα ρόδα, τα έπλυνα, και τα έβαλα σε μια κατσαρόλα όπου έριξα επάνω τους τη ζάχαρη.Τα μούλιασα με τα χέρια μου και εγιναν μια μάζα, έριξα επάνω τους με σπρέυ ροδόνερο και τα άφησα όλη νύχτα.Το πρωί όση ώρα ετοίμαζα τα πρωινά τα έβαλα στη φωτιά βάζοντας και το χυμό του λεμονιού.Τα πέταλλα ήταν " ψημένα " απο τη ζ'αχαρη και έγιναν αμέσως, τέλος πρόσθεσα τη γλυκόζη. Πριν λίγο ενώ το έβαζα σε βαζάκι ( βγήκε μόνον ένα βάζο) σκέφτηκα οτι έτσι που μοσχοβολούσε θα ήταν μια υπέροχα μυρωδάτη πάστα φλορα...και την έκανα!
Νομίζω οτι η ζύμη της πάστας φλόρα είναι γνωστή απο παλιά μου ανάρτηση. Έκοψα λίγα κομμάτια για τις γειτόνισες και είδα οτι έγινε υπέροχη.Έκαν και ένα κέικ πορτοκάλι για το παππού μας για το πρωινό και είπα να σας κάνω ανάρτηση το..έργο μου!