Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα

15 σχόλια


Αυτή είναι η δική μου Βασιλόπιτα .. Σας την είχα δώσει τη συνταγή πριν 3 χρόνια μα ήταν μέσα στις αναρτήσεις μου που χάθηκαν.Φέτος είπα να την ξανακάνω  γιατί μου αρέσει πολύ.Σας βάζω λοιπόν τη συνταγή, φτιάξτε την είναι ιδιαίτερη, εύκολη και σας διαβεβαιώ.. πολύ..πολύ νόστιμη!
ΥΛΙΚΑ:
 500 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει
2 φλιτζ. ζάχαρη
5 αυγά ( χώρια οι κρόκοι απο το ασπράδι)
1/2 φλιτζ. γάλα
1/2 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι ( φυσικό)
1 φλιτζ. βούτυρο γάλακτος( ή 1 βιτάμ)
1 κτγ κανέλα
1/2 κτγ γαρύφαλλο τριμμένο
1 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/4 κτγ αλάτι
1 βανίλα
1/2 κτγ σόδα ( μέσα στο χυμό)
1/2 φλιτζ κονιάκ
1 1/2 καρύδια αλεσμένα στο μούλτι
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι


Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά, προσθέτουμε το ξύσμα, τους κρόκους, το χυμό με την σόδα, τη μαρέγκα που χτυπήσαμε και κάναμε με τα ασπράδια, τα μυρωδικά και τέλος τα καρύδια.
Τέλος βάζουμε τα υγρά υλικά ( κονιάκ και γάλα) μαζί με το αλεύρι με το μπέικιν κουταλιά κουταλιά εναλάξ τα υλικά. ( υγρά και στεγνά)
Ψήνεται στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Καλή επιτυχία σας εύχομαι μαζί με τις ευχές μου για την νέα χρονιά

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Πάμε να φτιάξουμε το πιο εύκολο ψωμάκι!

14 σχόλια
Για να καταλάβετε πόσο εύκολο είναι να το φτιάξετε,ο Πασχαλάκης μου το ζύμωσε και σχεδόν το κατασπαράξαμε!!!
Πάμε να το φτιάξουμε;;;

αφού πλύνουμε καλά τα χεράκια και τα στεγνώσουμε,παίρνουμε μία λεκάνη και ρίχνουμε μέσα 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει.Κάνουμε με τα δάχτυλά μας μια τρύπα στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε ένα κουτάκι μπύρας μεσαίου μεγέθους 300 ml περίπου.Συχρόνως ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 2 κουταλάκια της σούπας ελαιόλαδο.
Αυτό ήταν,αρχίζουμε και ανακατεύουμε και ζυμώνουμε με τα χεράκια μας για 10 λεπτά με το ρολόι...άμα χρειαστεί λίγο ακόμα αλευράκι για να ξεκολήσει απο τα χεράκια μη φοβηθείτε ρίξτε μία κουταλίτσα ακόμη...
Αυτό ήταν...κάντε το μιά μπαλίτσα τυλίξτε το σε ζελατίνα και βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα..ναι! καλά ακούσατε στο ψυγείο!!!
Αφού περάσει και το μισάωρο, και έχετε προθερμάνει τον φούρνο...φτιάξτε το ψωμάκι σας στη μορφή που σας αρέσει,βάλτε και σουσάμι εάν θέλετε και τοποθετήστε το σε λαδόκολα στο ταψάκι...
Εγώ προσωπικά το χάραξα λίγο απο πάνω και έβαλα λίγο βουτυράκι...
150 βαθμούς αέρα για μία ώρα,όχι πολύ ψηλά στον φούρνο..προτιμήστε χαμηλά...
Απολαύστε το με κασεράκι και φρέσκο βουτυράκι....

Καλή σας όρεξη!!!!

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Γαλακομπουρεκάκια

15 σχόλια


Γαλακτομπουρεκάκια τυλιχτά για τη φίλη και γειτόνισσα μου στη πολυκατοικία έκανα χθες το βράδυ και είπα να σας τα δείξω γιατί είναι πολύ νόστιμα τώρα για τις γιορτές μιας και τα κάνω μπουκίτσες 4 περίπου εκατ.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλα νωπά Ψαχνών
( είναι τα καλύτερα φύλλα που έχω δοκιμάσει, είναι στα ψυγεία και όχι κατεψυγμένα και το κυριότερο δεν είναι κολλημένα και είναι πάντα ακέραια.)
1 λίτρο γάλα πλήρες
1 φλιτ. σιμιγδάλι ψιλό
1 και 1/2 φλιτ. ζάχαρη
5 αυγά
ξύσμα απο1- 2 πορτοκάλια ( αν θέλετε εσείς βάλτε 2  βανίλιες)
2 κουτ.σ. γεμάτες βούτυρο
1 πακετάκι Βιτάμ για το άλειμμα των φύλλων με λίγο ηλιέλαιο μέσα για να γίνει τραγανό το μπουρεκάκι.
Για το σιρόπι:
3 και 1/2 ζάχαρη ( 1 πακέτο)
2 και 1/2 νερό
φλούδες από πορτοκάλι
κανελόξυλο
2-3 γαρύφαλλα
1 κουταλιά γεμάτη γλυκόζη στο τέλος.




Βάζω το γάλα να βράζει και ρίχνω μέσα το σιμιγδάλι και έχοντας στο άλλο χέρι το μιξεράκι χειρός και ανακατεύοντας συγχρόνως.Μόλις δω ότι πάει να δέσει το βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω τα αυγά ένα ένα και τη ζάχαρη χτυπώντας με το μίξερ συγχρόνως. Ρίχνω το ξύσμα ( η την βανίλια) και πάλι ανακατεύω και τέλος δεμένη πια η κρέμα με τη ζέστη που έχει ήδη από το βρασμό δεν σβολιάζει ποτέ όπως την κάνω.Δοκιμασμένο χρόνια φίλοι μου. Τέλος λοιπόν προσθέτω το βούτυρο και σκεπάζω με καπάκι τη κρέμα για να μη κάνει κρούστα.




Βάζω στο πάγκο μου στη σειρά τα κομμένα φύλλα στα 4 (εσείς σε όποιο μέγεθος θέλετε τα μπουρεκάκια), ένα αντικολλητικό για να βουτυρώνω, το λιωμένο βούτυρο με λίγο ηλιέλαιο μέσα, τα βουτυρωμένα ταψιά, και τη κατσαρόλα με τη κρέμα .




Στην άκρη του κομμένου φύλλου ( βάζω 2 τέτοια φύλλα βουτυρώνοντας ανάμεσα ) βάζω λίγη κρέμα και όπως βλέπετε τα τυλίγω σαν ..ντολμαδάκια και τα βάζω δίπλα δίπλα στη σειρά στο ταψί.. Γέμισα 2 ταψιά που βλέπετε και ένα μικρό στρογγυλό. Αν δεν βρείτε φύλλα ψαχνών που είναι 600 γρμ. τότε να αγοράσετε χύμα 600 γρμ. γιατί τόσα ακριβώς χρειάζονται όταν κάνεις μπουρεκάκια.
Τα ψήνω στους 200 βαθμούς και συγχρόνως φτιάχνω το σιρόπι. Πολλές φορές στο σιρόπι βάζω και χυμό πορτοκαλιού γιατί μου αρέσει υπερβολικά το άρωμα του. Μόλις βγάζω τα ταψιά τα περιχύνω με το σιρόπι που είναι ζεστό μα όχι πολύ. Πιστέψτε με γίνονται μπουκιά και..συχώριο όπως έλεγε η γιαγιά μου. 


Έκανα και τυροπιτάκια κουρού για κάποιον που αγαπώ και του τα έδωσα πακετάκι χριστουγεννιάτικο σε ζελατίνα , ένα όμορφο δωράκι και πιστέψτε με πολύ ευπρόσδεκτο.




Η συνταγή είναι απλή: 
υλικά :  1 κεσεδάκι γιαούρτι, 1 φυτίνη, 1 πακέτο φαριν απ, λίγο αλάτι και έτοιμη η ζύμη .Τυρί μια μεγαλούτσικη φέτα, 2 αυγά  για τη γέμιση και 1 αυγό για το άλειμμα.
Καλές γιορτές αγαπημένοι μου φίλοι με υγεία και χαρά.

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Τούρτα τριαντάφυλλο

15 σχόλια
Για την βαφτισιμιά μου η τούρτα που μου την ζήτησε σπιτική και για την ηλικία της .. μόλις 14 ετών! Σκέφτηκα κάτι ελαφρύ , λευκό , ροζ και..τριανταφυλλένιο!


Ένα απλό παντεσπάνι φίλοι μου έκανα στα γρήγορα .
Υλικά: 
6 αυγά
1 βανίλια
1 και 1/4 φλτζ. ζάχαρη(220 γρμ)
3/4 φλτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλτζ. τσαγ. κορν φλάουερ
Το ψήνω στους 180 β 
Για τη κρέμα: 
225 γρμ λευκή σοκολάτα
50 γρμ κρέμα γάλακτος
500 γρμ. χτυπημένης σε παχύρρευστη μορφή
μία κουταλιά της σ. μαρμελάδα τριαντάφυλλο
Κόβω το παντεσπάνι σε τρία μέρη και βάζω το πρώτο βάση στο δίσκο. Βρέχω τον ένα πάτο με ένα υγρό φτιαγμένο από γάλα , σιρόπι τριαντάφυλλο ( από το γλυκό που κάνω ) και λίγο λικέρ.
Βάζω τη μισή κρέμα λευκής σοκολάτας και κάνω την ίδια σειρά εργασίας και στον δεύτερο πάτο. Όταν προσθέσω τον τρίτο απλά τον βρέχω πολύ καλά με το ίδιο υγρό και εν συνεχεία με την σακούλα κορνέ στολίζω ολόλευκη τη τούρτα.
Για τη διακόσμηση σκέτη σαντιγί λευκή από κρέμα γάλακτος φυτική.



Ένα πακετάκι αμυγδαλόπαστα και χρώμα κόκκινο. Το πλάθω με τα δάχτυλα και κάνω την αμυγδαλόπαστα ροζ. Κατασκευάζω με τα χέρια μου ένα τριαντάφυλλο και λίγα φύλλα και με το πλάστη κάνω την κορδέλα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. 


Λίγες διακοσμητικές ζαχαρώδεις νιφάδες πολύχρωμες και ...Χρόνια σου Πολλά γλυκιά μου.

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα

21 σχόλια


Αυτή τη συνταγή την φτιάχνω χρόνια φίλοι μου, είναι απλή αν και συνηθισμένη νομίζω απο πολλές.


Μελομακάρονα 

Υλικά για τα μελομακάρονα
1 πακέτο 1 κιλού  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι πέικιν πάουντερ
2 ποτήρια λάδι ( βάζω 1 1/2 ηλιέλαιο και 1/2 λάδι ελαιόλαδο)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φλιτζ, καρύδια τριμμένα στο μούλτι
3/4 του ποτηριού χυμόπορτοκάλι και το υπόλοιπο το γεμίζω με ..
1/4  κονιάκ 
1κτγ σόδα μαγειρική
Ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
1 κτγ κανέλα 

Για το σιρόπι
700 γρμ ζάχαρη
500 γρμ νερό
1/2 ποτήρι μέλι
χυμό απο μισό πορτοκάλι
1 κανελόξυλο
3 γαρύφαλα ολόκληρα
φλούδα απο το στιμένο πορτοκάλι
1/4 κτγ γαρύφαλο τριμμένο 

Εκτέλεση
Βάζω σε μια λεκάνη το λάδι , τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και κονιάκ με τη σόδα μέσα, τα καρύδια, τα μυρωδικά και τέλος προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν. Τα ανακατεύω με μια κουτάλα όλα τα υλικά και γίνεται μια εύκολη ζύμη που ξεκολά απο τα τυχώματα μέσα σε 5 λεπτά.  Μπορείτε να τους δώσετε το κλασικό σχήμα του μελομακάρονου μα εγώ προτιμώ μια απλή κουπ αστεράκι, καρδούλα ... γιατί γίνονται 'ετσι πιο πολλά ( 112 κομ.) και ..τρώγονται δυστυχώς πιο εύκολα!!!!!!!!   Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 β και τα ψήνω για 30 ΄. Έχω φτιάξει το σιρόπι και βάζω μέσα ζεστά για 1-2 λεπτά τα μελομακάρονα και τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα. σε μια πιατέλα. Απο επάνω καλά θα ήταν να ρίχνατε και λίγο ψιλοκομμένο καρυδάκι μα οι δικοί μου δεν το τρώνε δυστυχώς. Δοκιμάστε τα .. είναι εύκολη και απλή συνταγή.

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Πράσα με χοιρινό στη γάστρα

5 σχόλια

Από τα αγαπημένα μου φαγητά φίλοι μου είναι αυτό.. και σήμερα είπα να το κάνω στη γάστρα μα το έβγαλα μια φωτογραφία πριν το βάλω στο φούρνο για να σας το δείξω. Η Αχτίδα μου έφτιαξε τοστάκια για το βράδυ για να μην έχω λέει επιθυμία να φάω το ..μισό φαγητό μόλις γίνει. Αγόρασα ο χαζός ένα πιεσόμετρο και με κυνηγά με αυτό..
Λοιπόν σήμερα στη λαϊκή αγόρασα φρέσκα και μικρά πράσα, είχα και χοιρινό στο ψυγείο γι' αυτή τη δουλειά και το σκάρωσα όσο εκείνη σερφάριζε.. Τώρα η σειρά μου!

Ένα κομμάτι χοιρινό κρέας από ολόκληρο κομμάτι πανσέτας ( το παραγγέλνω για ρολό ) χωρίς όμως πολλά λιπαρά που το έκοψα σχετικά μικρά κομμάτια και τα σοτάρισα ελαφρά για να μη λιώσουν στο φαγητό.Έκοψα τα πράσα σε κομμάτι περίπου 5-6 εκατ. τα έπλυνα πολύ καλά και τα σοτάρισα και αυτά στο λάδι εκείνο που βγήκε από το χοιρινό ρίχνοντας και κόκκινο πιπέρι γλυκό και λίγο..καυτερό γιατί....ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
Έβαλα τα πράσα μέσα στη μαντεμένια μου χύτρα και τοποθέτησα από επάνω το κρέας, μια μικρή κουταλίτσα του γλυκού πάστα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ένα κύβο δικό μου από λαχανικά. Το έβαλα στο φούρνο και ..περιμένω το αποτέλεσμα ! Όμως επειδή ..είμαι σίγουρος ότι θα γίνει πολύ νόστιμο σας λέω να το δοκιμάσετε κι εσείς στη δική σας κουζίνα.

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγενιάτικα κέικ

11 σχόλια


Απλά κέικ φίλοι μου για τα Χριστούγεννα που με τη κατάληλη απλή και εύκολη διακόσμηση μπορούν να γίνουν δωράκια προσφοράς σε φίλους και συγγενείς.




Όπως βλέπετε...ένα δενδράκι και ένα αστεράκι σε ειδικές φόρμες μιας χρήσεως μόνον 0,50 ευρώ σε πολλά σχέδια κάνετε μια δόση κέικ για 2 απο αυτές τις φόρμες!!!!!!!!!!!!!!
Γλάσο απο επάνω με χρώματα ζαχαροπλαστικής και ... νάτο το ελατάκι μου στολισμένο με διάφορα γλυκά του κουταλιού και χρωματιστή τρούφα.

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Ταλιατέλες με γαρίδες σε πήλινα

8 σχόλια


Ευχαριστούμε τη φίλη μας Alma Libre για το βραβείο που μας έδωσε θα τον φορέσουμε και οι δύο

Σήμερα βράδυ καλέσαμε ένα φιλικό ζευγάρι που γνωρίσαμε τελευταία να φάει μαζί μας. Τους υποσχέθηκα κάτι το θαλασσινό και έτσι αν και βραδάκι τους έκανα κάτι το αγαπημένο μου. Ταλιατέλες με γαρίδες στα πήλινα Εύκολη συνταγή και την αρχίζω με το να καθαρίσω τις γαρίδες.... όσο η καλή μου Αχτίδα γράφει και παίζει στο Laptop της.. και μου λέει πάνω από τη πλάτη της..: - Κάντα εσύ κι εγώ θα τα πλύνω καλέ μου..... Καθάρισα λοιπόν τις γαρίδες και τις έβαλα στην άκρη. Προηγουμένως όμως είχα βράσει 1/4 του κιλού μικρές ζαβογαρίδες για να πάρω το ζουμί τους και να βράσω αργότερα σε αυτό τις ταλιατέλες μου. Προσοχή ..όχι πολύ βράσιμο γιατί θα ψηθούν και μέσα στα πήλινα.
Ετοιμάζω και τη σάλτσα με φρέσκια ντομάτα ( η ένα κονκασέ), 1 ξερό κρεμμύδι, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο μαϊντανό , πιπεριά Φλωρίνης πράσινη και λίγη καυτερή . Πρώτα βέβαια σοτάρισα το κρεμμύδι και για ζωμό έβαλα πάλι από εκείνο που έβγαλα από τις ζαβογαρίδες. Τέλος προσθέτω ψιλοκομμένο μαϊντανό που μου αρέσει τρομερά το άρωμα του γι' αυτό και σε πολλές μακαρονάδες τον βάζω ωμό και απλώς μαραίνεται από τη ζέστη των μακαρονιών.
Στα πήλινα ατομικά μου σκεύη ( δικά μου είναι ) βάζω τα μακαρόνια και μέσα τους τοποθετώ τις ωμές γαρίδες . Ρίχνω από επάνω τη σάλτσα που έχω κάνει και πριν τα κλείσω ρίχνω από μια χούφτα κασέρια διάφορα τριμμένα και κλείνω το καπάκι.
Το φαγητό μου έγινε υπέροχο και χάρηκα που το τίμησαν όλοι.. Το συνόδευα με κουτσομούρες τηγανητές και το τουρσί μου που έγινε φανταστικό. Το έφαγαν όλοι.. εκτός από την γυναίκα μου που όπως μου είπε δεν μπορεί να φάει βράδυ..Έχω δίκιο να παραπονιέμαι; Έφαγε μόνον 5 κουτσομούρες που ήταν μια σταλιά όμως... δοκίμασε από τα κουλουράκια της που έφτιαξε βραδιάτικα...


Πάντως δηλώνω ότι μου έπλυνε όλα όσα λέρωσα χωρίς διαμαρτυρία γιατί λέει: - Είμαστε οι...δυο μας στη κουζίνα! ( Η γλυκιά μου!)