Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Παστίτσιο σε φόρμα

19 σχόλια


Το έφτιαξα για τη γιορτή του Δημήτρη μου στο οικογενιακό τραπέζι της γιορτής μαζί με τα κρεατικά σαν μία ..παραλλαγή στη παρουσία ζυμαρικού . Δεν μπορώ να πω οτι είναι μπελαλίδικο μα το αποτέλεσμα ήταν τόσο όμορφο που άξιζε το κόπο. Λοιπόν σας δείχνω τη διαδικασία.. 
Χρειάστηκα : 
1 πακέτο 500 γρμ.μακαρόνια πενάκια  ( έτσι τα λέω εγώ)
1 δόση μίγμα κιμά με τα σχετικά για παστίτσιο ( κιμάς, κρεμμύδι, μανιτάρια ψιλλοκομμένα, πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης σε μικρά κυβάκια,μαιντανός,αλάτι πιπέρι,1 κουτ.σουπ. κέτσαπ, 1κτγ μουστέρδα)
1 πακέτο φύλλα χωριάτικο ( Ψαχνών εγώ χρησιμοποιώ εγώ)
1 δόση μπεσαμέλ ( ένα μέρος απο τη ποσότητα γάλακτος την αντικατέστησα με ζωμό κρέατος που είχα βράσει για σούπα)
200 γρμ. περίπου γραβιέρα πιπεράτη Γρεβενών τριμμένη
ελάχιστο βουτυρο για τα φύλλα γιατί βγάζει ο κιμάς.

Μία φόρμα του κέικ μεγάλη φίλες μου που την βουτύρωσα εσωτερικά καλά.


Άπλωσα τα φύλλα που ήταν στρογγυλά για..ευκολία και χωριάτικα ( ελαφρά πιο χοντρά απο εκείνα του γλυκού) τους έκανα ένα υποτυπώδες βουτύρωμα. Προσοχή όχι πολύ βούτυρο γιτί θα βγάλει ο κιμάς! 


Είχα βράσει μακαρόναι ( δεν τα βουτυρώνετε) 


Είχα το μίγμα του κιμά έτοιμο απο χθες βράδυ.


Έφτιαξα μία δόση μπεσαμέλ με 3 κτσ βούτυρο, αλεύρι ( με το μάτι) , 2 φλιτζ. γάλα και 1 φλιτζ.ζωμό κρέατος, 2 κρόκοι αυγών, μοσχοκάρυδο ελάχιστο ( δεν έβαλα αλάτι και πιπέρι γιατί είχε ο ζωμός)


Σε ένα μπολ είχα τριμμένη γραβιέρα Γρεβενών πιπεράτη..


Σε μία λεκάνη ανακάτεψα όλα τα υλικά ( μακαρόνια, μπεσαμέλ και το μισό τριμμένο κασέρι) και έβαλα το μίγμα μέσα στη φόρμα όπως ακριβώς βλέπετε.


Τελευταία έριξα τη τριμμένη γραβιέρα που έμεινε ...


Έκλεισα τα φύλλα τυλίγοντας το περιεχόμενο  και βουτυρώνοντας πάλι ελαφρά την επιφάνεια. Απέφυγα το πολύ βούτυρο γιατί φοβώμουνα το λίπος του κιμά..μα ευτυχώς είχα δίκιο έγινε κανονικό .


Το έψησα στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου φίλες μου και μόλις το έβγαλα το αναποδογύρισα σε μεταλλικό δίσκο γιατί είχα σκοπό να το βάλω να ροδισει και απο την άλλη πλευρά


ΟΜΩΣ...φίλοι μου ...στη δική μας κουζίνα ήμαστε..δυο..και εδώ επενέβει ο άνδρας μου και συμπλήρωσε τη κατασκευή μου με ...θερμίδες!!!!! Έβαλε στην επιφάνεια του κασέρι γκούντα και έμενταλ σε φέτες συμμετρικά και το στόλισε με ντοματούλα για..χρώμα. Το ψήσαμε στο γκριλ για 5 λεπτά μόνο για να πάρει χρώμα, να ροδίσει και να λιώσει τα τυρία..


Αυτό είναι το αποτέλεσμα πριν το βάλει στο φούρνο... στολισμένο με ..θερμίδες..όπως του αρέσει..


Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα....είχα σκοπό να φωτογραφίσω και το κομμάτι που το έκοβα μα...γινότανε χαμός φίλοι μου στο μπουφέ μας και ...δεν πρόλαβα..


Αυτό το ίδιο το έχω κάνει και με ..μελιτζάνες κάποτε μα σίγουρα πιο καλοκαιρινό ..Αν δεν βαριέστε ..και θέλετε κάτι εντυπωσιακό για μπουφέ..φτιάξτε το , μου είπαν οτι έγινε πολύ νόστιμο..ΔΕΝ πρόλαβα να δοκιμάσω!!!!!!
Εύχομαι ..του χρόνου να ήμαστε γεροί και κυρίως να έχουμε τη δυνατότητα να χαρούμε ένα τέτοιο τραπέζι πάλι..

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Φρέσκα φασολάκια κονσερβα σε βάζα.

13 σχόλια

Στη λαική πήγα το πρωί με την γυναίκα μου και βρήκα σε ένα πάγκο φρέσκα φασολάκια σε πολύ καλή τιμή και προπαντώς..φρέσκα. Ξέρετε όλοι φαντάζομαι οτι αυτό φαίνεται αν σπάσετε τα φασολάκια με το χέρι και χωρίς να ..λυγίζουν. Αγόρασα λοιπόν 10 κιλά προς 1.49 το κιλό ( το τι άκουσα απο την Αχτίδα μου δεν λέγεται...)
Όμως τα καθάρισε εκίνη όσο εγώ έφτιαχνα τη ψαρόσουπα μας με 2 Χελιδονόψαρα και 2 Δράκαινες που αγόρασα. Την έφτιαξα μούρλια...
Τα καθάρισε λοιπόν και τα έβγαλε φωτογραφία για να σας τα δείξει λέει ...Τα έβαλε μάλιστα σε μία λεκάνη απο ...μπανιέρα των εγγονιών μας για να δείτε πόσα πολλά ήταν...


Τα έπλυνα λοιπόν καλά και έβαλα σε μια κατσαρόλα μεγάλη νερό να βράσει..Έβαζα κάθε τόσο μια ποσότητα και μόλις ζεματιζόντουσαν τα έβαζα στα βάζα που προηγουμένως είχα πλύνει με βραστό νερό και έβρασα τα καπάκια( καινούργια πάντα)


Τα έβαλα μετά σε μία κατσαρόλα τεράστια που έχουμε 2-3 όσα χωρούσαν και τα έβρασα για ελάχιστο χρόνο μέχρι να κοχλάσει το νερό. Εν συνεχεία τα έπιανα με μία πετσέτα και τα έβαζα ανάποδα στο πάγκο και σε άλλη πετσέτα να μη γλυστρίσουν.. Όταν κρύωσαν τα έπλυνα εξωτερικά , τους έβαλα ετικέτες και έγραψε η Αχτίδα μου την ημέρα..


Έτσι θα έχω στην αποθήκη μου για το χειμώνα για μας και τις κόρες μας φρέσκα φασολάκια για να τα μαγειρέψω όποτε θέλω.. Μ ε έπιασε φόβος βρε παιδιά.. δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω στη τηλεόραση και λέω να κάνω τις..προμήθειες μου για ίσως δύσκολες μέρες. Εντάξει ..μη με παίρνετε στα σοβαρά σε αυτά που λέω.. Μου αρέσει να τα φτιάχνω. Δοκιμάστε κι εσείς όταν βρίσκετε λαχανικά που μπορούν να γίνουν κονσέρβα.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Σαραγλί με φυστίκι Αιγίνης

16 σχόλια


Προημερών που πηγα στα Γρεβενά στη φίλη μου τη Δήμητρα σκέφτηκα μαζί με τα άλλα να φτιάξω και κάτι για το μεσημεριανό τραπέζι , έτσι σκέφτηκα οτι τα συροπιαστά είναι ένα είδος γλυκού που μεταφέρεται εύκολα, δεν χαλάει απο τη θερμοκρασία και το αγαπούν όλοι. Έτσι σκέφτηκα να φτιάξω σαραγλί δύο ειδών ..με φυστίκι Αιγίνης και με καρύδια..


Υλικά: 
1 πακέτο φρέκα φύλλα Ψαχνών για γλυκά που αγαπώ ιδιαίτερα και μεταχειρίζομαι πάντα εδώ και καιρό. Είναι φρέσκα, πάντα ακέραια χωρίς σπασίματα και απλώνονται εύκολα. Έτσι λοιπόν όπως ήταν ρολό τα έκοψα στη μέση και τα άνοιξα όπως τα βλέπετε. Προηγουμένως είχα ετοιμάσει τη γέμιση.
300 γραμ. καθαρισμένα ψίχα φυστίκια Αιγίνης
1 φακελάκι ζάχαρη με άρωμα πορτοκαλιού   (είναι κάτι πολύ μικρά φακελάκια)
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 πακέτο φρέκο βούτυρο αγελαδινό και 2 κουταλιές μέσα Φυτίνη


Όπως βλέπετε βουτυρώνω ανα δύο φύλλα..




Ρίχνω με το κουτάλι τη γέμιση παντού σχεδόν ενώ προηγουμένως έχω βάλει στην άκρη ένα μικρό φλιτζάνι απο αυτήν για να ρίξω επάνω στα γλυκά για στόλισμα.








Εν συνεχεία τα κάνω λεπτά ρολά και τα κόβω στη μέση έτσι τυλιγμένα.,



Τα στριφογυρίζω και τα κάνω μικρά ρολάκια σαραγλί.




Το ταψάκι ε΄τοιμο το ένα δίπλα στο  άλλο και τα βουτυρώνω ελαφρά απο επάνω. Τα βάζω στο φούρνο στους 180 βαθμούς και ανάλογα με το φούρνο σας ( εγώ έχω αερίου και είναι δυνατός) τα αφήνω να ψηθούν.




Οσο ψήνονται ετοιμάζω το σιρόπι του που γίνεται απο:


4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό 
χυμό απο 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη , που σ' αυτή τη περίπτωση ..δεν είχα και δεν έβαλα δυστυχώς. Η διαφορά είναι οτι με τη γλυκόζη παίρνει και μία γυαλάδα..




Τα φύλλα απο το άλλο μισό τα γέμισα με καρυδόψιχα με τα σχετικά αρώματα ( κανέλα, φρυγανιά, ζάχαρη , μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο) και έφτιαξα μικρά τριανταφυλλάκια για να τα ξεχωρίζω. Στο τέλος τους έβαλα και στο κέντρο 1/4 απο κερασάκι γλασέ ενώ στα άλλα με το φυστίκι Αιγίνης έριξα τη ψίχα που είχα ξεχωρίσει .






Τους άρεσε απο ότι μου είπαν ιδιαίτερα εκείνο με το φυστίκι και ελπίζω να μη μου είπαν ψέμματα. 
Όμως το διαπίστωσα και απο τον άνδρα μου που ενώ δεν αγαπά τα γλυκά γυρίζοντας σπίτι τα " χτύπησε " μετα μανίας.
Φτιάξτε το φίλες μου είναι ένα όμορφο συροπιαστό.