Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Αγκινάρες αλά Πολίτα

12 σχόλια

Η ..σχέση μου με τις αγκινάρες δεν ήταν τόσο καλές μετά από μία αστεία ..εμπειρία που είχα μαζί τους σαν φοιτήτρια ( τις μαγείρεψα με τη φίλη μου με τα..σκληρά φύλλα της).
Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να το ..ξεπεράσω και να τις μαγειρέψω  όμως έδωσα στον εαυτό μου την ευκολία να πάρω κατεψυγμένες ( δεν το ξαναπαθαίνω!)
 Άνοιξα λοιπόν το βιβλιαράκι μου με τις συνταγές της μαμάς μου ...όπως τις έφτιαχνε η μαμά μου και ..χιλιάδες άλλες μαμάδες...
ΥΛΙΚΆ:

10 Αγκινάρες κατεψυγμένες καρδιές τρυφερές
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κομματάκια
2 φρέσκα καρότα
1 φλιτζ. αρακά 
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο άνηθο
2 φυλλαράκια δυόσμο από τη..γλάστρα μου!

Σοτάρισα το κρεμμύδι με λαδάκι και πρόσθεσα το φρέσκο μέσα.Έβαλα μέσα τις πατάτες, τον αρακά με τα καρότα και τέλος πρόσθεσα τις αγκινάρες χωρίς να ανακατέψω το φαγητό. Πρόσθεσα τον ελάχιστο άνηθο και το δυόσμο και ένα κύβο λαχανικών. Αλάτι πιπέρι και αρκετό νερό για να πάρει βράση. Δεν ανακατεύω καθόλου απλά κουνούσα από τα χερούλια τη κατσαρόλα. Χρειάστηκε να προσθέσω και άλλο νερό ενδιάμεσα για τον αρακά. 
Πάντως το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο φίλοι μου σας διαβεβαιώ, ελπίζω αύριο να αρέσει στον εγγονό μου.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ορτύκια στιφάδο με πατάτες.

0 σχόλια

Ένα φαγητό που αγαπά ιδιαίτερα ο Δημήτρης και το έφτιαξε για τα μεσημέρι..
Χρειάστηκε 1 πακετάκι φρέσκα ορτύκια ( 6 κομμάτια) τα οποία τα έκοψε κατά μήκος στη μέση.Αφού τα καθάρισε και τα έπλυνε καλά ώστε να μην υπάρχει ίχνος αίματος τα έβαλε για 2 ώρες περίπου σε ένα λεκανάκι με κρασί λευκό, λίγο λάδι ,πιπέρια, μπαχάρι σπόρους δάφνη και αλατοπίπερο .
Όταν τα έβγαλε τα στέγνωσε με χαρτί απορροφητικό και τα τηγάνισε ελαφρά ώστε να πιάσει μία απαλή κρούστα και εν συνεχεία τα τοποθέτησε σε πλακερό.
 Σε ένα άλλο σκεύος σοτάρισε ελαφρά τα κρεμμύδια ( 5 μεγάλα κομμένα σε λωρίδες) και μετά τα έβαλε επάνω από τα κομμάτια των ορτυκιών. Πρόσθεσε ξανά 2 φύλλα δάφνης, λίγους κόκκους πιπέρια, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας , λάδι, κύβο λαχανικών και αλατοπίπερο συμπλήρωμα στο κύβο. Το μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά με ένα ποτήρι νερό μέχρι να το πιει και να δείτε ότι  "καραμελώνεται"το φαγητό.
Σαν συμπλήρωμα ..διαφωνίσαμε μα του έκανα το χατήρι..εγώ ήθελα ρύζι..εκείνος πατάτες..του αρέσουν βλέπετε.
Για σαλάτα έφτιαξε λαχανίδα με τριμμένο καρότο μπόλικο λεμόνι, ελάχιστο λάδι..όπως μου αρέσει..


Ένα να ποτήρι κρασί που το μοιραζόμαστε οι δυο μας συμπληρώνει το γεύμα .. 


Σας διαβεβαιώ ότι έγινε πεντανόστιμο όπως το κάνει πάντα..και βγαίνουν 6 μερίδες άνετα μεγάλες  και χορταστικές... 5 σε μας γιατί ο Δημήτρης έφαγε διπλό(!) 
Φτιάξτε το αν σας αρέσει το κυνήγι μα το ίδιο ακριβώς μπορείτε με κοτόπουλο ή και με γαλοπούλα!!

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Λαδερός αρακάς

8 σχόλια

Μου αρέσει υπερβολικά ο αρακάς και ιδιαίτερα αυτή την εποχή που έχουν γεμίσει οι λαϊκές από φρέσκο. Μου τον έφερε ο Δημήτρης μου και τον έκανα αμέσως παρέα με τον μικρό Δημητράκη  λίγο πριν πάμε στις κούνιες!


1 κιλό αρακάς φρέσκος
1/2 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ( 5 έχει το ματσάκι)
ελάχιστο δυόσμος
1 κουτ.της σουπ. πελτέ ντομάτας
λάδι-αλάτι -πιπέρι
αν θέλετε προσθέστε και ένα κύβο βοδινού.
Προαιρετικά προσθέστε καροτάκια , μου αρέσουν τα καρότα και τα βάζω αν προσέξατε σχεδόν σε όλα τα φαγητά μου .Μάλιστα όταν βάζω μερίδα στο πιάτο μου τα..διαλέγω για μένα!!!!
Απλό φαγητό φίλοι μου, ανοιξιάτικο, θρεπτικό για τα παιδιά μπορείτε να το συνοδέψετε με κοτόπουλο, κρέας, μπιφτέκι.Εγώ επειδή δεν πολυαγαπώ το κρέας και είχα κολοκυθάκια έφτιαξα και τηγανίτες με κολοκυθάκια  και τα πρόσθεσα στο πιάτο.
Φτιάξτε το , είναι νόστιμο και δεν είναι και τόσο μπελάς το καθάρισμα του.