Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τουρσί πιπεριές γεμιστές και λαχανοντολμάδες

 Επειδή ο Δημήτρης μου είναι σε μια κατάσταση αυτό το καιρό που ..βαριέται να γράφει απλά να διαβάζει τα μπλοκ της μαγειρικής  είπα να σας δείξω εγώ τι κάνει όλο αυτό το καιρό εκτός από τα ..άπειρα βάζα με ελιές που μου έχει γεμίσει το μπαλκόνι!

 Τουρσί γεμιστές πιπεριές και λαχανοντολμάδες !

 Σε μια μεγάλη λεκάνη ψιλόκοψε :
1 μεγάλο λάχανο ( ένα μικρό για το τύλιγμα το ..ξεφύλλισε από τα πρώτα φύλλα του)
1 κουνουπίδι
6 καρότα
2 σέλινα με τη σελινόριζα του κάτω
2 κιλά πιπεριές Φλωρίνης( το ένα κιλό κομμένο για μέσα)
3 σκόρδα  
3 πιπεριές καυτερές ( αν θέλετε βάλτε μπούκουβο)
1 κιλό ντομάτες πράσινες( θαύμα πως τις βρήκε!)

Όλα αυτά τα έκανε ψιλά κομματάκια και τα ανακάτεψε στη λεκάνη μαζί με δυο άλλα  καρότα που  μαζί με τα  σκόρδα  τα έτριβε χοντροκομμένα στο μούλτι.Μετά έριξε στη λεκάνη αλάτι μέχρι που το δοκίμαζε για τη γεύση του να είναι ανεκτό και εν συνεχεία ξινό σε σκόνη. Αυτό του το είπε μια κυρία που συναντήσαμε στο Κεχρόκαμπο .Τα σκέπασε με ένα κάλυμμα και τα άφησε 1 ολόκληρο 24ωρο. Την επόμενη μέρα έπλυνε με βραστό νερό τα βάζα και γέμισε τις πιπεριές όπως βλέπετε.




Τα έβαλε στρωμένα ένα ένα σειρά στο τεράστιο γυάλινο βάζο που αγόρασε και έκλεισε το μπουκάλι με λίγη από τη γέμιση.



 Μετά πήρε φύλλα από ένα άλλο λάχανο που τα είχε βγάλει και τα είχε αφήσει και αυτά με αλάτι και ξινό. Τα τύλιξε με τη γέμιση όπως ακριβώς έκανε με τους λαχανοντολμάδες.Όταν κάποιο φύλλο δεν του " στεκότανε"το κρατούσε για λίγο με μια οδοντογλυφίδα.


 Σας διαβεβαιώ ότι την επόμενη μέρα που τα γέμιζε δοκίμασα τη γέμιση και ήταν σχεδόν έτοιμη σαν τουρσί και πολύ πολύ νόστιμη.






Μετά τοποθέτησε και αυτούς με τον ίδιο τρόπο σε σειρά στο βάζο και τα σφράγισε. Τώρα λέμε να τα ανοίξουμε τα Χριστούγεννα..μη ρωτάτε ποιος θα φάει τόσα βάζα, είμαι σίγουρη ότι θα μοιράζει σε όποιον του ζητά . Το έφτιαχνε και θυμόταν τη μητέρα μου που τρελαινόταν για το τουρσί λάχανο του. Φίλες μου νομίζω ότι η συνοδεία με τουρσί τώρα το χειμώνα στα όσπρια  είναι ιδανική.

14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, τις πιπεριές αυτές τις έμαθα από τη μητέρα φίλης από χωριό των Σερρών. Είναι απίθανες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. a...αυτα είναι κόλπα της Βορείου...είχα μια φίλη απο Κιλκίς που μας έφερνε κάτι τέτοια ωραια τουρσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο Δημήτρης θα το τρώει με φασόλια, διότι στις φακές γίνεται καπνόοοοοοοοςςςςςςςς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχα φαίνονται!
    Ζήλεψα... :)
    φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aχ τι μου θυμίζεις!!!!!! Και μια βασολάδα για φαγητό τις κρύες μέρες στη Θεσσαλονίκη!!! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ fantasydecorandaccesso, ευχαριστούμε γλυκιά μου , ο Δημήτρης μου είναι μοναδικός σε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ξανθή, η γιαγιά μου εκαμνε και γεμιστές μελιντζάνες που τις έδενε με χόρτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ cook, έχουμε κι εμείς οι Βόρειοι τα δικά μας νόστιμα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, μη μιλάς εσύ...τιμωρία...8 έφαγα μέχρι τώρα..ξέρεις απο τι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ anthivolon κι εγώ για τη φασολάδα το σκέπτομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. E! μια δυο θα φέρεται μαζί σας όταν θα έρθετε!!!
    ...και βρε γιαβρί μου αυτή είναι μια ωραία νηστίσιμη συνταγή
    για ΤΩΡΑ που νηστεύουμε! Xριστουγεννα θα φάμε κανένα μεζεδάκι...
    από αυτά τα ωραία που βάζει
    η "ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΙΞ" φόρτσα μόστρα στο Blog της!
    ΧΑ!ΧΑ! νομίζω το Δημήτρη να μου τον στείλεις κάτω τώρα το 40μέρο...
    θα καλοπεράσουμε!!! :-)
    Φιλω σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ τι να πω; μου αρέσουν όλα αυτά, αλλά δεν έχω ποτέ επιχειρήσει να κάνω!!
    Συγχαρητήρια για την υπομονή σας και το κέφι σας.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή