Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Γαρδουμπίτσες στο φούρνο


Η φωτογραφία είναι απο πέρσι μα είπα να σας πω κάποιες συνταγές μου που κάνω κάθε χρόνο στο Πασχαλινό τραπέζι μου και που τις έχω απο τη γιαγιά μου .

Υλικά:
εντεράκια απο αρνάκι περίπου 1 1/2 κιλό
μια συκωταριά αρνήσια
λίγη σκέπη
λεμόνι
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Σε αυτό το φαγητό χρειάζεται πολύ καθάρισμα γι' αυτό όλα αυτά τα κάνω πριν λίγες μέρες και τα βάζω στη κατάψυξη για να τα τυλίξω εκείνη τη μέρα.
Καθαρίζω τα έντερα γυρίζοντας τα ανάποδα με ένα ..καλαμάκι του καφέ.Μετά τα βάζω σε μία λεκάνη με λεμόνι και λίγο νερό να ασπρίσου. Κόβω τα συκωτάκια και λίγο πνευμόνι και γενικά τα γλυκάδια , το ίδιο κάνω και με τη σκέπη ( τη μαντίλα όπως τη λένε ).Τα βάζω σε μια λεκάνη και ρίχνω μέσα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι,ρίγανη, ελάχιστη μουστάρδα και τα ανακατεύω.
Σε καλαμάκια απο σουβλάκι περνώ τα κομματάκια και λίγη σκέπη, μετά πιάνω την άκρη απο τα έντερα και τα τυλίγω απο τη μια άκρη στην 'άλλη χιαστί και μετά και λίγο στα γύρω μέχρι να σκεπάσω τα κομμάτια .
Τα βάζω στο ταψί με πατατούλες που κι αυτές τις έχω αλατοπιπερώσει και λαδ'ωσει ελαφρά γιατί βγάζει το λίπος η συκωταριά. .Ξ'ερω πως το βλέπετε μπελαλίδικο μα είναι πεντανόστιμος μεζές
.

11 σχόλια:

Pansofix είπε...

η μαμα μου φτιαχνει γαρδουμπακια και αναστεναζουν τα πιατα!!!και τωρα που μου το θυμησατε να κανω μια συζητηση μαζι της για να επαναλαβουμε τη συνταγη!!!

Asteri (Maria) είπε...

Μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό αλλά αξίζει ο ''μπελάς'' του.

Φιλιά
Καλή εβδομάδα

mia maria είπε...

Πολύ λαχταριστές οι γαρδουμπίτσες αλλά και πολύ δουλειά βέβαια! Γεια στα χέρια σου! Καλή εβδομάδα!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

αν και δε βρίσκω εντεράκια θα κρατήσω τη συνταγή γιατί είναι γιαγιάς και παραδοσιακή!

καλη βδομάδα και στους δυό σας :)

Penelope είπε...

Μου αρέσει πολύ ιδέα σας. Κάπως έτσι έκανε και η μάνα μου το κοκορέτσι στο φούρνο (σε μικρά σουβλάκια) και το είχε έτοιμο, πριν απο τους γείτονες που συνήθως σούβλιζαν :-))
Με το καλό και τούτο το Πάσχα σας εύχομαι.

Ξανθή είπε...

Αχτίδα γιατί τα παιδεύεις τόσο τα εντεράκια!! δεν χρειάζεται, έχω πλύνει χιλιόμετρα από έντερα χωρίς γύρισμα!!!

Ευρύνοος είπε...

"Μπελάς" είναι το συνώνυμό μου!

όσο πιό μπελαλίδικο τόσο καλύτερο..

θα εκτελεστεί όπως+δήποτε!!

εγώ πάλι τα σκίζω με ψαλίδι τα έντερα και τα πλένω ευκολα..

καλή εβδομάδα :)

Betty's Cuisine είπε...

Αχ έλεος!
Τα γαρδουμπάκια είναι το καλύτερό μου, όταν μου τα φτιάχνουν στην Κρήτη τα τσακίζω!
Δεν τα έχω φτιάξει όμως ποτέ, είναι γεγονός ότι θέλουν αρκετή δουλειά...

Giorgos Varvakis είπε...

Κι εγώ της ίδιας σχολής με τη Μπέττυ είμαι!!
Τα τσακίζω, αλλά σερβιρισμένα :)
Φιλιά
Καλό βράδυ

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Γεια στα χέρια σου Αχτίδα μου. Πολύ λαχταριστές οι γαρδουμπίτσες σου, μου έρχεται να αρπάξω μια.......
Καλή σου μέρα :))

elekat είπε...

Αχτίδα και Δημήτρη, κάθησα από το απόγευμα και ρούφηξα το μπλογκ σας, στην κυριολεξία!!!
Συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές, μία και μία είναι!!!
Μιλάμε ότι τις διάβασα όλες και μία μάλιστα, την μπουγάτσα με τον κιμά, την έφτιαξα και ψήνεται αυτήν την τη στιγμή στο φούρνο!
Αχ γιατί να μην σας έχω γείτονες...

Μιά καινούρια θαυμάστρια!