Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Σπλήνα γεμιστή


Η φωτογραφία βέβαια είναι απο τη πέρσι το Πάσχα που έκανα αυτό το πιάτο. Ιδιαίτερος μεζές φίλοι μου, θα το κάνω και φέτος μαζί με τους τζιγεροσαρμάδες.
Όπως έχετε δει έχω κάνει κατάληψη στο μπλοκ του άνδρα μου που βαριέται αυτό το καιρό να γράψει αυτά που κάνει .Μη νομίζετε οτι σταμάτησε να μαγειρεύει...αυτό είναι κάτι αδύνατο γι' αυτόν, τώρα σχεδιάζει πως θα βάλει πάλι τη σούβλα στο μπαλκόνι!
Στο φαγητό μας λοιπόν!
Σπλήνα γεμιστή
Υλικά:
1 σπλήνα μοσχαρίσια μέτρια
συκωταριά αρνίσια κομμένη ψιλα κομματάκια με το ψαλίδι
ρύζι ανάλογο με το μέγεθος της σπλήνας.
1/2 ματσάκι άνηθος
δυόσμο φρέσκο
1 ματσάκι ( 5 κομμάτια) φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1 μικρή ντομάτα
λίγο ξηρό κρασί

Έχω κομματιάσει τη συκωταριά σε μικρά πολύ κομματάκια με το ψαλίδι.Βέβαια δεν τη βάζω όλη, συνήθως κάνω έτσι δυο συκωταριές και φιάχνω συγχρόνως και τους τζιγεροσαρμάδες αφού η γέμιση είναι ίδια. Για μια σπλήνα λοιπόν βάζω 2 φλιτζ. απο τη συκωταριά ανακατεμένη, 1 1/2 φλιτζ. του καφέ ρύζι καρολίνα, τα πράσινα που σας είπα , και το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο ρεντέ. Τρίβω μέσα και μια μικρή ντομάτα, αλάτι και πιπέρι.
Πλένω καλά τη σπλήνα και την κόβω στο μάκρος με το μαχαιράκι προσεκτικά ανοίγοντας κάτι σαν σακούλα σιγά σιγά με το μαχαιράκι. Αφού λοιπόν την ανοίξω καλά τη γεμίζω με τη γέμιση που έχω φιάξει και εν συνεχεία με μια βελόνα και κλωστή ράβω το άνοιγμα. Την βάζω μέσα σε ταψάκι , την περιχύνω και με το κρασί ( ένα μικρό ποτ. του κρασιού και βάζω δίπλα και λίγες πατατούλες που τις λαδώνω ελάχιστα γιατί η γέμιση της σπλήνας θα βγάλει το λάδι της.
Κόβεται φέτες φέτες όταν κρυώσει και είναι ένας όμορφος μεζές για το Πασχαλινό τραπέζι για ...μερακλήδες βέβαια!

14 σχόλια:

( fortounata) είπε...

Αχτίδα μου τι νοστιμιές είναι αυτές;εγώ ψήνω τα κουλούρια της Μπετυς με το πετιμέζι και μοσχοβόλησε όλο το σπίτι.φιλάκια.

Pansofix είπε...

πολυ μπομπα φαγητο...ποτε θα ερθει πασχα!!!

Betty's Cuisine είπε...

Τι μου θύμισες τώρα... παλιά το έφτιαχνε η μανούλα μου αυτό το φαγητό, δεν ήθελα ούτε να το βλέπω όμως, δεν μου άρεσε η σπλήνα τότε!
Τώρα την βλέπω και την λιγουρεύομαι, κι ας λένε πως δεν κάνει να τρώμε εντόσθια...

marilia είπε...

Ναι, ξέρω. Πάντα το Πάσχα μένω "νηστική". Δηλαδή η μαμά μάς ξέρει και φτιάχνει και μπιφτέκια για μένα και την αδερφή μου... Το μόνο νόστιμο από το Πάσχα είναι η μαγειρίτσα. Και τα αβγά.

Asteri (Maria) είπε...

Πωπωωωωωωωωωωωωωωωωω ωρέ μάνα μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Πολλά φιλιά

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ φουρτουνιασμένη ψυχή, είναι ένα πολύ νόστιμο μεζεδάκι, πολίτικη συνταγή της γιαγιάς μου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Pansofix, αύριο θα πάω να παραγγείλω τα ...σχετικά στο κρεοπώλη της γειτονιάς μου..και αρχίζει η προετοιμασία για να μην έχω πολύ δουλειά εκείνη την ημέρα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Betty's Cuisine , αυτό για τα εντόσθια τα λένε οι ..κρυόπλαστοι ξένοι που δεν ξέρουν να τρώνε..εγώ Πάσχα χωρίς τζιγεροσαρμά , σπλήνα και μαγειρίτσα δεν ξέρω!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ marilia , οι κόρες μου δεν τρώνε μαγειρίτσα και τους φιάχνω ΚΑΙ κρετόσουπα εκείνο το βράδυ!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Asteri, έλα να σε φιλέψω το Πάσχα!

mia maria είπε...

Πω πω μου τρέχουνε τα σάλια! Για μια τέτοια σπλήνα έκανα κοπάνα από το σχολείο κάποτε. Θα την έφτιαχνε η μαμά μιας φίλης και φύγαμε να πάμε να τη φάμε:)

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ big mama,είσαι τρομερή..κοπάνα λόγω σπλήνας πρώτη φορά μου ακούω!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Εγώ Αχτιδούλα μου ούτε μαγειρίτσα τρώω, ούτε κοκορέτσι και γενικά δεν τρώω τίποτε από εντόσθια!
Ευχαρίστως όμως να σου στείλω τον άντρα μου να τον τρατάρεις που τρώει και την δική μου μερίδα και την δική σου και πέντε έξι ακόμα:P
Φιλάκια, καλό βράδυ!

my craft and art creations είπε...

πεντανόστιμο πρέπει να ειναι!!
μου τρεχουν τα σάλια!!
καλη νύχτα!