Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Μυδοπίλαφο με καβούρια και καλαμαράκια!



Όταν ήρθα στην Ελλάδα πριν πολλά πολλά χρόνια πια , στη Θεσσαλονίκη μία καθαρά Δευτέρα η γυναίκα μου με πήγε σε μία τοπική γιορτή το "Μπακλακουράνι" στη Κερασιά να δοκιμάσω μύδια ζωντανά που τα πετούσαν επάνω σε λαμαρίνα σε φωτιά που άναβαν και τα έτρωγαν σχεδόν ωμά με λεμόνι! Τότε "ανατρίχιασα" ..δοκίμασα από περιέργεια και..πίεση ..μετά τα λάτρεψα και έκανα διάφορα φαγητά με αυτά. Λένε ότι κάνω ωραίο μυδοπίλαφο , το έφτιαξα σήμερα σε φίλους και θα σας το δείξω.
Υλικά:
Μύδια με κέλυφος


Καβούρια


Μύδια ψίχα (προαιρετικά)


Καλαμαράκια μικρά


Ρύζι κίτρινο ή ότι σας αρέσει.( 1φλζ του καφέ για κάθε άτομο)
1 Ξερό κρεμμύδι
αλάτι -πιπέρι
1 κύβο λαχανικών
1  1/2 φλιτζ. μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ πιπέρι κόκκινο γλυκό
Η ποσότητα των υλικών θα είναι ανάλογη με τη ποσότητα των θαλασσινών και των ατόμων που θα ταΐσετε.
Παρασκευή:
Ο κόπος σ' αυτό το φαγητό είναι το καθάρισμα όλως αυτών και θα ομολογήσω ότι με βοηθάει η Αχτίδα μου. Πρώτα ξεπλένω τα ζωντανά καβούρια προσεκτικά και τα βάζω να βράσουν με μπόλικο νερό που θα το χρειαστώ για το ρύζι.Όσο βράζουν καθαρίζω με σύρμα και ένα μαχαιράκι τα μύδια από τα εξογκώματα που έχουν επάνω τους , βγάζω τη τρίχα από το πλάι και προσέχω μήπως κάποιο είναι νεκρό.
Καθαρίζω τα μικρά καλαμαράκια , παίρνω από το σακουλάκι της ψίχας μυδιών μερικά για αν τα προσθέσω στο πιλάφι μου  μου αν τυχόν τα μύδια με το κέλυφος είναι μικρά ή δεν έχουν μέσα τους μεγάλη ψίχα.  Γι' αυτό σας έγραψα ότι το σακουλάκι με τα μύδια ψίχα είναι προαιρετικό.
Εν συνεχεία βγάζω τα καβούρια από τη κατσαρόλα και τα καθαρίζω με ψαλίδι μαγειρικής βγάζοντας το μεγάλο κέλυφος , τις δαγκάνες και τα πόδια που τα ξαναβάζω όλα αυτά μέσα στο ζουμί που βράζει ακόμη. Αν είστε τυχεροί και τα καβούρια είναι γεμάτα και έχουν χαβιάρι τότε η...γυναίκα σας δίπλα θα το τρώει με το κουταλάκι και ..ουζάκι όσο εσείς μαγειρεύετε και κοπιάζετε.
Αρχίζω με το κρεμμύδι που το σοτάρω, προσθέτω  τα καλαμαράκια και τα καθαρισμένα καβούρια ( έχουν μέσα τους τη ψίχα), 2-3 ποτήρια από το ζωμό καβουριών που είναι ζεστός και προσθέτω το ρύζι. Βάζω το μαιντανό ψιλοκομμένο, αλάτι( με προσοχή) ,πιπέρι μαύρο και κόκκινο και τα αφήνω να βράζουν μέχρι αν δω ότι το ρύζι μαλάκωσε τόσο που να τρώγεται.Στο διάστημα αυτό προσθέτω ζωμό από τα καβούρια που έβραζαν αντί για νερό για το ρύζι.
Τότε στο τέλος προσθέτω τα μύδια και αφήνω να πάρουν μικρή βράση ελάχιστη. Τα μύδια αν βράσουν πολύ σκληραίνουν και χάνουν θαρρείς τη γεύση τους.


Το σερβίρω με σαλάτα μπρόκολα που αρέσει η γυναίκα μου και τζατζίκι που το φτιάχνει νοστιμότατο. Οφείλω να πω πως το φαγητό αυτό για να το ευχαριστηθείτε θα το φάτε και λιγάκι με το..χέρι για να δαγκώσετε τα καβούρια και να φάτε τη ψίχα τους. Όσο για το κέλυφος των μυδιών γίνεται υπέροχο ..κουταλάκι για το ρύζι!
Καλή επιτυχία αν  δοκιμάσετε να φτιάξετε το πιλάφι μου διαφορετικά ..ελάτε να το φάτε σπίτι μας !
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

3 σχόλια:

OLINA M είπε...

Δεν λέμε ότι κάνεις ωραίο μυδοπίλαφο, λέμε ότι το μυδοπίλαφό σου είναι ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟ!!!! Ακόμη και ο δύσκολος της παρέας το τσάκισε..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Το μυδοπίλαφο πάντα στη διάθεση σου!

Marw maraki είπε...

Το μυδοπίλαφο που περισσεύει το πετάμε?