Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Μολοκόπι με γαρίδες στο φούρνο

4 σχόλια

Κάτι πολλή απλό και εύκολο φίλοι μου χωρίς ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις απλά τόλμησα και " πάντρεψα" τις δύο γεύσεις μαζί στο ψήσιμο και έγινε κάτι ιδιαίτερα νόστιμο.
Σάββατο σήμερα, έχουμε λαϊκή στη γειτονιά μας και η Αχτίδα μου επιθύμησε ψαράκι.. Βρήκα μικρά μολοκόπια γύρω στα 20 εκατοστ. και πήρα 350 γραμμάρια τα 2 σχεδόν και 1/2 κιλό γαρίδες που μου αρέσουν . Καθάρισα πολύ καλά τα ψάρια στο εσωτερικό τους ιδιαίτερα, δεν θέλω ίχνος από αίμα στο ψάρι για να μην έχουν μυρωδιά βαριά και έβγαλα τα κεφάλια και λίγο από τις κοιλιές.
Μη νομίζετε ότι τα ..πέταξα, τα έβαλα σε μια μικρή κατσαρόλα με τα σχετικά λαχανικά και έφτιαξα μία υπέροχη ψαρόσουπα βελουτέ αφού όλα τα λαχανικά που είχα μέσα τα έλιωσα με το εργαλείο. Μη πετάτε τα κεφάλια, γίνονται νόστιμες ψαρόσουπες.
Μετά έβαλα τα δύο μολοκόπια στο ταψί αφού τα αλατοπιπέρωσα και τους έβαλα στο εσωτερικό λίγο μαϊντανό , πράσο και τριμμένο καρότο για να πάρει τη γεύση.
Δίπλα έβαλα τις γαρίδες με δισταγμό είναι αλήθεια γιατί ..μουρμουρούσε η Αχτίδα μου ότι θα γίνουν χάλια. Πρόσθεσα το χυμό 1 λεμονιού λίγο λάδι και τα έβαλα στο φούρνο.
Συγχρόνως έβρασα μπρόκολο για σαλάτα και συνοδευτικό. Έγινε πολύ νόστιμο, η μίξη ( αυτό το είπε η Αχτίδα) από τις δύο γεύσεις ήταν επιτυχημένη και για να ω την αλήθεια στο δικό μου έβαλα επάνω και 2 κουταλιές σαν..σάλτσα.. ( έφριξε η Αχτίδα μου) από τη βελουτέ σούπα που έκανα φαγώθηκε όλο.. χωρίς άλλα περιττά συνοδευτικά που συνηθίζουμε (πατάτες ή ρύζι) ούτε καν ψωμί δεν φάγαμε.. όμως το τιμήσαμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί..

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Πράσα με σουτζουκάκια

7 σχόλια

Καιρό έχω να σας δείξω τι μαγείρεψα, όχι γιατί έπαψα να είμαι στη κουζίνα μα γιατί ...βαριέμαι λιγάκι να γράφω και το αφήνω στην Αχτίδα μου. Χθες όμως έκανα αυτό το πιάτο που το ευχαριστήθηκα γιατί τα πράσα είναι κάτι που αγαπώ. Αν και ακόμα δεν είναι της εποχής στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης βρίσκεις φρέσκα και σε καλή τιμή .
Εγώ προσωπικά τα πράσα τα κόβω σε πολύ μικρά κομματάκια τα διατηρώ στο καταψύκτη και τα μεταχειρίζομαι σε πολλά φαγητά και πίτες όπως ακριβώς το κρεμμύδι.

Αγόρασα λοιπόν πράσα και τα έκοψα σε κομμάτι περίπου 5 εκατ. , τα έπλυνα έτσι και μετά ασχολήθηκα με τα σουτζουκάκια μου.
Κιμάς ανάμικτος από 3 ειδών κρέατα ( μοσχαρίσιο 1/2, χοιρινό 1/4, ζυγούρι 1/4)
Αυτή η ανάμιξη για σουτζουκάκια είναι για μένα ιδανική μα ξέρω οτι είναι δύσκολη οπότε μπορείτε με μοσχαρίσιο και χοιρινό.
1 φέτα ψωμί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο μόνο ( δεν ήθελα η μυρωδιά του να καλύψει τα πράσα)
λίγο κύμινο, λίγο μπαχάρι , αλάτι πιπέρι και λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι ή μπούκουβο αν θέλετε.
Απο τα σουτζουκάκια θα πάει το καυτερό ελαφρύ στο φαγητό χωρίς να είναι κάτι που θα ενοχλεί όποιον το τρώει.

Τα έπλασα και τα έψησα στη πλάκα επάνω στη φλόγα της κουζίνας μας. Έχω κουζίνα με φυσικό αέριο και μπορεί να ..γκρινιάζει η Αχτίδα μου ότι δύσκολα καθαρίζεται μα..κάνει το πιο όμορφο φαγητό και ψήνει στο φούρνο της με περισσότερη νοστιμιά.
Έβαλα λοιπόν τα πράσα με λίγο λάδι στη φωτιά, πρόσθεσα κόκκινο γλυκό πιπέρι, μία μικρή κουταλιά πάστα ντομάτας, ένα κύβο λαχανικών με ένα ποτήρι νερό ,αλάτι, πιπέρι και τα άφησα στην αρχή με δυνατή φωτιά και μετά σε χαμηλή να πάρουν βράση. όταν είδα ότι το φαγητό άρχισε να είναι σχεδόν έτοιμο πρόσθεσα μέσα τα σουτζουκάκια μου.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν έβαλα παρά ελάχιστο λάδι επειδή θα βγάλουν τα σουτζουκάκια το δικό τους λίπος.
Έγινε ένα πολύ νόστιμο πιάτο, λίγο χειμωνιάτικο είναι αλήθεια μα.. μου αρέσει και το ευχαριστήθηκα
Καλή επιτυχία σε όποια το τολμήσει έστω και αργότερα που θα πιάσουν οι δροσιές.