Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τουρσί πιπεριές γεμιστές και λαχανοντολμάδες

14 σχόλια
 Επειδή ο Δημήτρης μου είναι σε μια κατάσταση αυτό το καιρό που ..βαριέται να γράφει απλά να διαβάζει τα μπλοκ της μαγειρικής  είπα να σας δείξω εγώ τι κάνει όλο αυτό το καιρό εκτός από τα ..άπειρα βάζα με ελιές που μου έχει γεμίσει το μπαλκόνι!

 Τουρσί γεμιστές πιπεριές και λαχανοντολμάδες !

 Σε μια μεγάλη λεκάνη ψιλόκοψε :
1 μεγάλο λάχανο ( ένα μικρό για το τύλιγμα το ..ξεφύλλισε από τα πρώτα φύλλα του)
1 κουνουπίδι
6 καρότα
2 σέλινα με τη σελινόριζα του κάτω
2 κιλά πιπεριές Φλωρίνης( το ένα κιλό κομμένο για μέσα)
3 σκόρδα  
3 πιπεριές καυτερές ( αν θέλετε βάλτε μπούκουβο)
1 κιλό ντομάτες πράσινες( θαύμα πως τις βρήκε!)

Όλα αυτά τα έκανε ψιλά κομματάκια και τα ανακάτεψε στη λεκάνη μαζί με δυο άλλα  καρότα που  μαζί με τα  σκόρδα  τα έτριβε χοντροκομμένα στο μούλτι.Μετά έριξε στη λεκάνη αλάτι μέχρι που το δοκίμαζε για τη γεύση του να είναι ανεκτό και εν συνεχεία ξινό σε σκόνη. Αυτό του το είπε μια κυρία που συναντήσαμε στο Κεχρόκαμπο .Τα σκέπασε με ένα κάλυμμα και τα άφησε 1 ολόκληρο 24ωρο. Την επόμενη μέρα έπλυνε με βραστό νερό τα βάζα και γέμισε τις πιπεριές όπως βλέπετε.




Τα έβαλε στρωμένα ένα ένα σειρά στο τεράστιο γυάλινο βάζο που αγόρασε και έκλεισε το μπουκάλι με λίγη από τη γέμιση.



 Μετά πήρε φύλλα από ένα άλλο λάχανο που τα είχε βγάλει και τα είχε αφήσει και αυτά με αλάτι και ξινό. Τα τύλιξε με τη γέμιση όπως ακριβώς έκανε με τους λαχανοντολμάδες.Όταν κάποιο φύλλο δεν του " στεκότανε"το κρατούσε για λίγο με μια οδοντογλυφίδα.


 Σας διαβεβαιώ ότι την επόμενη μέρα που τα γέμιζε δοκίμασα τη γέμιση και ήταν σχεδόν έτοιμη σαν τουρσί και πολύ πολύ νόστιμη.






Μετά τοποθέτησε και αυτούς με τον ίδιο τρόπο σε σειρά στο βάζο και τα σφράγισε. Τώρα λέμε να τα ανοίξουμε τα Χριστούγεννα..μη ρωτάτε ποιος θα φάει τόσα βάζα, είμαι σίγουρη ότι θα μοιράζει σε όποιον του ζητά . Το έφτιαχνε και θυμόταν τη μητέρα μου που τρελαινόταν για το τουρσί λάχανο του. Φίλες μου νομίζω ότι η συνοδεία με τουρσί τώρα το χειμώνα στα όσπρια  είναι ιδανική.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού

19 σχόλια
Τα έφταξα τα κουλουράκια πορτοκαλιού με τη συνταγή του φίλου μου του Γιώργου απο τα οινομαγειρέματα και πραγματικά έγιναν υπέροχα . Εύκολη συνταγή, με απλά υλικά που μπορείς να κάνεις και με άλλο άρωμα όπως εγώ .Έφτιαξα με πορτοκάλι και με λεμόνι που τόσο αγαπώ.




Τα υλικά ήταν απλά..


1 κιλό αλεύρι ( εγώ έβαλα απο αυτό που φουσκώνει)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι λάδι
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
1 κτγ σόδα
1 κτγ κανέλα
1/2 κτγ γαρύφαλο


Χτυπας το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτεις το χυμό με μια κουταλιά σόδα μέσα στο μίγμα, μετά όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά και το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι το μίγμα να ξεκολάει απο τα τοιχώματα του μίξερ. 
Οι αναλογίες ολόσωστες , δεν έκανα καμία πρόσθεση ποσότητας υλικών γιατί ήταν τέλεια. Πλάθονται εύκολα και μου βγήκαν ακριβώς  114 κομμάτια!!!
Γιώργο μου σ' ευχαριστώ, τα..μασούλησα με το καφεδάκι μου ,, η κουζίνα μου μοσχοβολά  πορτοκάλοι και λεμόνι, περιμένω και τα εγγόνια μου σε λίγο και φαντάσου πόσα θα μείνουν!

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Κυδώνια φούρνου

17 σχόλια

Κυδώνια στο φούρνο!

Ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά για χειμερινά τραπέζια φίλοι μου , το κάνω Αγ. Δημητρίου, το κάνω τα Χριστούγεννα και ξέρω ότι το θέλει όλη η οικογένεια ιδιαίτερα ο Δημήτρης μου που το αγαπά βέβαια και τριφτό γλύκισμα κουταλιού.
Πρέπει να πω όμως ότι η ομορφιά αυτού του γλυκίσματος είναι σε συνάρτηση με το κυδώνι το ίδιο σαν καρπό. Συνήθως τα κυδώνια που μου δίνουν από τα δένδρα των σπιτιών είναι πολύ ωραιότερα. Τα κυδώνια που αγοράζουμε από το μανάβη είναι ..τέλεια σε όψη μα ..δεν έχουν την ίδια νοστιμιά.

 Υλικά: 
5 μεγάλα κυδώνια μεγάλα
ζάχαρη περίπου 3/4 έως 1 κιλό ( ανάλογα με το μέγεθος των κυδωνιών.)
2 ποτήρια κρασί μπρούσκο έως ημίγλυκο αν θέλετε 
Υγρό ( νερό)  2 - 3 ποτήρια που θα είναι από τα βρασμένα τσόφλια που θα σας πω πως θα βράσετε
2 κανελόξυλα
6- 7 γαρύφαλλα ( πιστεύω να μη σκεφτείτε το ..λουλούδι)
Σε πήλινο ταψί ή γάστρα γίνονται απείρως πιο νόστιμα

Πλένω πολύ καλά με σφουγγάρι τα κυδώνια από έξω, τα κόβω στα 4 . Μετά καθαρίζω τις άκρες και το κέντρο βάζοντας τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια λεκανίτσα με νερό και λεμόνι και αυτά που βγάζω , τα άχρηστα σε μια κατσαρόλα με 4 ποτήρια νερό. Αυτά τα άχρηστα μαζί με κανένα κυδώνι που δεν το θέλετε τα βράζω επί ώρα και μετά παίρνω από αυτά περασμένο από σήτα το ζουμί.Περίπου 2-3 ποτήρια θα μείνει φίλοι μου.Αυτό το ζουμί περιέχει τη φυσική πηκτική που κάνει το ζουμί να γίνεται σαν ζελές.
Βάζω λοιπόν στο ταψί τα κυδώνια το ένα δίπλα στο άλλο και μπήγω σε διάφορα από αυτά τα γαρύφαλλα. Ρίχνω επάνω τους το ζουμί που έβγαλα από τα ..άχρηστα αφού μέσα του στύψω μισό  έως ένα λεμόνι ανάλογα πως σας αρέσει.( εγώ αγαπώ τα γλυκά λίγο ..ξινά).Προσθέτω το κρασί παντού και τα κανελόξυλα.Μετά με ένα κουτάλι βάζω από μια γερή κουταλιά ζάχαρη στο καθένα και αν περισσέψει ρίχνω και στα κενά. Η ζάχαρη πάντα είναι σε συνδυασμό η αναλογία της με το μέγεθος των κυδωνιών . Αυτά πια τα κάνω με το..μάτι!
Αν το ταψί σας είναι ανοιχτό το κλείνω με αλουμινόχαρτο και τα βάζω στο φούρνο στους 200 βαθμούς και τα αφήνω να ψηθούν. Τα ανοίγω κάποια στιγμή ( συνήθως σε μια ώρα) και με το πιρούνι βλέπω αν είναι μαλακά , ψημένα.. Τότε βγάζω το αλουμινόχαρτο ( η το καπάκι της γάστρας) και τα αφήνω να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνω να κρυώσουν και την επόμενη μέρα φαίνεται το ζελέ που τα περιβάλλει πλέον , το ζουμί που έγινε ζελέ. Τα σερβίρω με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος φυτική χτυπημένης με λίγη άχνη και ...ιδού!


 Κάντε το φίλες μου είναι ένα πανέμορφο γλυκό και το κρασί το δίνει μια άλλη ομορφιά!