Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019

Μηλόπιτα σιροπιαστή


Τα μήλα πολλά αυτή την εποχή φίλοι μου και ίσως μερικά  μένουν να.. μας κοιτάζουν παραπονεμένα στη πιατέλα κι εμείς να έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.
Εύκολα μηλοπιτάκια στριφτά γιατί έτσι στριφτά μου αρέσουν μα μπορούμε να κάνουμε τη συνταγή και σαν κλασική μηλόπιτα πίτα.
Θα τονίσω πως είναι από τα αγαπημένα γλυκά του άνδρα μου οπότε ανασκουμπώθηκα και μέσα σε μισή ώρα φίλοι μου είχαν μπει κι όλας στο φούρνο.

ΥΛΙΚΑ: 
1 πακέτο φύλλα για γλυκό
1 ποτήρι καρύδια
4 μήλα
1/2 ποτήρι ζάχαρη σκούρα
3/4 φλιτζανιού σταφίδες
1/2 μισό ποτήρι φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 κουτ. σούπας κανέλα
1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο 
1 σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Οφείλω να πω πως έκανα δύο ταψάκια από αυτό που βλέπετε δηλαδή βγήκαν 17 κομμάτια.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ:
Κόβω το πακέτο στη μέση ακριβώς και βάζω το λάδι σε ένα μπολ δίπλα μου με το πινέλο σιλικόνης για το άπλωμα. Αλείφω με το πινέλο τα δύο φύλλα ( μόνο το επάνω) 


Σε ένα μπολ έχω κόψει τα καθαρισμένα μήλα σε κομματάκια , προσθέτω τα αλεσμένα καρύδια ( ανάλογα πόσο χοντρά τα θέλετε) , τις σταφίδες, τα μυρωδικά, την φρυγανιά και τη ζάχαρη, το κονιάκ  (ή λικέρ) και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.


Στη μέση βάζω με το κουτάλι το μείγμα όπως ακριβώς το βλέπετε.


                                    Το τυλίγω έτσι ακριβώς 


Μετά στρίβω το μακρόστενο αυτό τυλιχτό σε ένα στριφτό όπως σας το δείχνω.


Δύο τέτοια ταψάκια φίλοι μου δηλαδή 14 κομμάτια στριφτά. Με το πινέλο απλώνω το ηλιέλαιο στην επιφάνεια να πάει παντού ώστε να ροδίσει.


Τα έψησα στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά ( βέβαια  είναι ανάλογος ο χρόνος και με το φούρνο) .
Έτοιμα φίλοι μου και όσο ψηνόντουσαν εγώ έφτιαχνα το σιρόπι με 3 φλιτζ. ζάχαρη και 2 φλιτζ. νερό., μισό λεμόνι χυμό . Ένα κανελόξυλο και μία δική μου ..πινελιά διαλύω την ώρα που το βγάζω μία κουταλιά από τη μαρμελάδα δαμάσκηνο που φτιάχνουμε το καλοκαίρι.


Το κάνω γιατί δίνει στο μήλο μία γεύση υπέροχη πιστέψτε με.. Πρέπει να σας πω πως τα καλοκαίρια ο Δημήτρης μου κάνει ένα είδους μαρμελάδα ρευστή σαν σιρόπι που τα μεταχειρίζομαι για πολλά γλυκά ακόμα και για λουκουμάδες. 


Είναι πεντανόστιμα τα στριφτάρια μου, ένα όμορφο νηστίσιμο σιροπιαστό αυτής της εποχής. Αν σας αρέσει δοκιμάστε και την δική μου σιροπιαστή μηλόπιτα και είναι σίγουρη ότι έχει κάτι το διαφορετικό.
                        Καλή επιτυχία