Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ποντιακά Πιροσκί πισία


 Δεν είμαι Πόντια όμως έχω πολλές φίλες Πόντιες και είναι όλες τους χρυσοχέρες σε πολλά πράγματα. Σήμερα μου ήρθανε ξαφνικά επισκέψεις και η γρήγορη λύση ήταν τα πισία που μου έμαθε η φίλη μου Ελένη. Βέβαια εκείνη τα κάνει με πατάτα και κρεμμύδι σοταρισμένο όμως εγώ έβαλα τυρί και αυγό με λίγο κασέρι τριμμένο μέσα.
Σε μία λεκανίτσα έβαλα 500 γραμ. αλεύρι. αλάτι μια πρέζα, 1 ξηρή μαγιά και ένα ποτήρι νερό χλιαρό.Έκανα τη ζύμη και την άφησα να φουσκώσει στο..μπαλκόνι σκεπασμένη αφού κάνει ζέστη!


Την άφησα να 3πλασιαστεί σε 20 λεπτά φίλοι μου και μετά την έκοβα σε μικρά μπαλάκια και τα έπλασα σε μικρά πιτάκια.


Άρχισα να τα γεμίζω με υλικό που έκανα με 3 αυγά και 300γρμ.τυρί περίπου.Πρόσθεσα και ένα φλιτζ.μικρό κασέρι τριμμένο και το έβαζα όπως βλέπετε..


Όμως φίλοι μου..στη κουζίνα αυτή..ήμαστε ..ΜΑΖΙ και ο άνδρας μου δεν άντεξε να με βλέπει να του παίρνω το μέρος του και ...με έκανε πέρα..στο τηγάνι κι εκείνος συνέχισε τη δική μου δουλειά. 
- Εγώ τα φτιάχνω καλύτερα ..μου είπε!



Τα τηγάνισα λοιπόν και τα έβαλα σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το λάδι. Το γεγονός ήταν ότι τα έφαγαν όλα και ο Δημήτρης μου το ίδιο που παραδέχθηκε με..πόνο ψυχής ότι τα έκανα..υπέροχα!
Εσείς που είστε μανούλες αυτά τα εύκολα και τόσο παραδοσιακά τυροπιτάκια κατά κάποιο τρόπο είναι ότι πρέπει για τα παιδάκια σας τώρα που παίζουν στην εξοχή και μασουλάνε ..

18 σχόλια:

anthivolon είπε...

Είναι υπέροχα αυτά τα πιτάκια!! Μήπως εκ παραδρομής η ποσότητα του αλευριού γράφτηκε λάθος; Υποθέτω ότι 500 γρ. ήθελες να γράψεις και όχι 50!!
Τα φιλιά μου και καλή εβδομάδα!!

aspa είπε...

Εχεις δίκιο anthivolon . εβαλα 50 γρ. και δεν γινόταν με τίποτα,έβαλα τα γέλια που δεν το κατάλαβα απο υην άρχή,και συνέχισα με 500γρ.αλεύρι.

Betty's Cuisine είπε...

Ωπα!
Είδα πιροσκί και μπούκαρα!
Πρόλαβα τίποτα?

Φιλιά, καλή βδομάδα...

Εφη είπε...

Αχ, αυτα τα πισία!!! Μπορώ να τα φάω όλα ...από σκέτες πιτούλες μέχρι γεμισμένα...Υπέροχα, όποιος δεν τα έχει δοκιμάσει χάνει!

Αγγελικη Ν είπε...

Αχτίδα μου υπέροχα τα πισία σας! ότι πρέπει για μια μπυρίτσα με φίλους στη δροσιά!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΣΤΑ 50 ΑΝΤΙ 500ΓΡΜ. ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ aspa μου απο σένα ζητω συγνωμη που τα έφτιαξες..ελπίζω να έγηιναν καλά μετά που κατάλαβες το λάθος μου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ anthivolon, ευχαριστώ φίλη μου για τη διόρθωση, έπρεπε να μου στείλεις μέιλ..ευχαριστώ πολύ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Betty's Cuisine, εσύ είσαι μαιτρ σ' αυτά!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Εφη μου τι γρήγορα που τρώγονται τα άτιμα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Αγγελικη Ν, ε! μια μπυρίτσα..δεν έχω αντίρρηση!

Pela Sofi είπε...

KALHSPERA! POLY OMORFO TO BLOG SOU, TO IDIO KAI OI SYNTAGES SOU! AN MPOREIS PLS FOLLOW US BACK :) THANKS

mia maria είπε...

Τι λαχταριστά που φαίνονται! Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε με την πρώτη ευκαιρία!
Περάστε από το blog μας,έχουμε κάτι για σας!

marilia είπε...

Κι εγώ θέλω! Είναι τα αγαπημένα μου!

Tante Kiki είπε...

Είναι πεντανόστιμα! Κερνάτε;

Happy Frog Cakes είπε...

Νόστιμοοοο!!!!!!!!!!:)

Eri είπε...

Και εγώ δεν ειμαι Πόντια αλλά λατρεύω τα πιροσκι!
Καλως σε βρηκα!

Hfaistiwnas είπε...

Αν τα ψήσουμε στο φούρνο το ίδιο δεν είναι; Δεν τα μπορώ τα πολλά λάδια!!!!