Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012
Πιροσκί!!!!!!
Αναρτήθηκε από CHEF AT THE MARCHE BISTRO στις 10:21 μ.μ.η φωτογραφία ανήκει στην φίλη μου Ίριδα...τέλεια απεικόνιση!
ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Υλικά
για τη γέμιση
• 1/2 κιλό πατάτες
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι
• 1/3 κούπας λάδι
• 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνιθο ή δυόσμο
• αλάτι
• φρεκοτριμμένο πιπέρι
για τη ζύμη
• 2 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό
• 1 κουταλιά μαγιά ξερή ή 40 γρ. νωπή
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 κουταλάκι ζάχαρη
• 1/4 κούπας λάδι
• 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμούς Κελσίου)
Ατομα: Γίνονται 40 πιροσκί
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'
Χρόνος ψησίματος: 8' - 10'
Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέστε το λάδι και το νερό και ζυμώστε σε χαμηλή ταχύτητα, ώσπου να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το γάντζο ζυμώματος. Συνεχίστε το ζύμωμα 5' ακόμη, για να γίνει μια ζύμη ελαστική και λεία. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ, βράστε τις πατάτες και περάστε τες από τη μηχανή του πουρέ. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Προσθέστε τον πουρέ, αλάτι, πιπέρι και το μυρωδικό της προτίμησής σας. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 1 εκ. και κόψτε με κουπ πατ φυλλαράκια 10 εκ. Βάλτε στη μέση ένα κουταλάκι από τη γέμιση και κλείστε τα φυλλαράκια σε μισοφέγγαρα. Αφήστε τα πιροσκί να φουσκώσουν 15' - 20' και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι, ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά. Εναλλακτικά, σοτάρετε σε λίγο λάδι, επάνω σε μέτρια φωτιά, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 πράσσο, 250 γρ. σπανάκι και 1 κούπα μάραθο, δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα, ώσπου να μαραθούν καλά. Αλατοπιπερώστε και γεμίστε με το μίγμα τα μισά πιροσκί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
15 σχόλια:
Καταπληκτικά! γιαμι γιαμι...!!!Αχ τι μου κάνεις βραδυάτικα;;;;;
τρωγοντας ενα τοστακι.τι βλεπουν τα ματια μου???πιροσκι!!!!!καποτε τα εφτιαχνα στα κοριτσια μου.την ιδια σχεδον συνταγη ιωαννα μου.τι μου θυμησες!ειναι απο οτι ξερω ποντιακη συνταγη.πολλα φιλακια.
μμμμμμ....μαμααααα...αυριο θελω πιροσκιιιιιιι...μμμμμμ...μοσχοβολισαν μεχρι εδω...αχτιδουλα...τι θα γινει τωρα,καθε βραδυ τα ιδια θα εχουμε???την μια νταλμαδακια,την αλλη πιροσκι...θα μετακομισω προς θεσ.νικη μου φαινεται...μμμμ
Λαχταριστό και αγαπημένο Πιροσκί!ΑΧ!Και να είχα τώρα!Καλό βράδυ!!!
Αααααααααααααααα!!!! Τρελλαίνομαι για πιροσκί!!!!!!
καλημερα καλυτερο θα ηταν να βαζατε και την πηγη της φωτογραφιας ..
Ο/Η δημητρα@ Πόντιο παντρεύτηκα...πρέπει κάπως να τον ρίξωωω!!!
Lefkothea @ Η Ιωάννα είμαι κ ευχαρίστως να σε φιλοξενήσω...Ζυγαριά δεν υπάρχει στο μπάνιο μου!
ΕΛΕΝΗ@ Λίγα λες!!!!
ΙΡΙΔΑ ΜΑΡΙΑ Μαγειρική @ Ιριδα αυτήν έχω σε όλα τα βιβλία με ποντιακές συνταγές...άμα ξέρεις απο πού είναι ευχαρίστως να τη βάλεις
για την φωτογραφια μονο εγραψα εγω ....η φωτογραφια ειναι δικη μου απο το μπλογκ μου http://wwwirida.blogspot.com/2011/12/blog-post.html
ΙΡΙΔΑ ΜΑΡΙΑ Μαγειρική..συγχαρητήρια,να ξέρεις πως είσαι σε όλο το ΙΕΚ μου!!!!
Ιωαννα συγνωμη,νομιζα πως ηταν η μαμα σου...οκ..δεν χρειαζομαι ζυγαρια...ειμαι υπερανω εγω...χαχαχαχαχα..παρεπιπτονως,η μαμα μου δεν μου εκανε τελικα πιροσκι...βλεπω να σας ερχομαι...χαχαχα..μηπως βρε Ιωαννα μου κανεις ντελιβερι στην Δραμα???
ΙΡΙΔΑ@ Συμπλήρωσα το όνομά σου τώρα που ξέρω σε ποιόν ανήκει αυτή η τέλεια φωτογράφιση του πιροσκί!
Lefkothea@ άντε πάμε τώρα στο γαλακτομπούρεκο
Δημοσίευση σχολίου