Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ



ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
Υλικά:
 900 gr. Φύλλα Κρούστας
 420 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)
 1500gr. Γάλα (Αγελαδινό)
 115 gr. Σιμιγδάλι (ψιλό)
 350 gr. Ζάχαρη
 3 Αυγά
Υλικά για σιρόπι:
 1300 gr. Νερό
 1300 gr Ζάχαρη
 300 gr. Γλυκόζη
 ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι
Προετοιμασία για Κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και μισή ποσότητα ζάχαρης και τα βράζουμε.
Σε μία δεύτερη κατσαρόλα προσθέτουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Μόλις βράσει το μίγμα της πρώτης κατσαρόλας, το προσθέτουμε στην δεύτερη κατσαρόλα σιγά, σιγά και ανακατεύουμε το μίγμα μας, έτσι ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να ξαναπάρει βράση το μίγμα.
Έπειτα αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Προετοιμασία για Φύλλα:
Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ30 εκ
Βουτυρώνουμε το ταψί καλά. Αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα ανά ένα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε φάκελο, δηλαδή με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε μεριά του ταψιού να εξέχει το μισό φύλλο. Παράλληλα βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο και εκτελούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στα μισά φύλλα.
Έπειτα προσθέτουμε όλο την κρέμα στο ταψί. Την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το μέρος του ταψιού.

Μετά κλείνουμε ένα, ένα τα φύλλα διαδοχικά, προς την μέσα πλευρά του ταψιού, βουτυρώνοντας παράλληλα, ξανά, τα φύλλα. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία αρχίζουμε να προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει στο μέγεθος του ταψιού, αυτή την φορά. Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο βούτυρο και έπειτα χαράζουμε σε τέσσερις λωρίδες στο μεγάλο μήκος του ταψιού.

Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 oC για 1 ώρα και 5 λεπτά περίπου.
Προετοιμασία για σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.
Σιρόπιασμαι:
Μόλις βγάλούμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο στραγγίζουμε το βούτυρο που περισσεύει στο ταψί. Αμέσως μετά, ρίχνουμε στο γλυκό το ζεστό σιρόπι.
Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

18 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Από τα πολύ, αλλά πολύ αγαπημένα μου σιροπιαστά γλυκά!
Εντύπωση μου έκανε το σιρόπι σου, που έχει αρκετά μεγάλη ποσότητα γλυκόζης!

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

ΕΛΕΝΑ @ Έλενα να ξέρεις πως η γλυκόζη είναι σχετική.Δεν προσθέτει γλυκύτητα στο γλυκό μας ,αλλά συντήρηση.Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα που κάνεις τόσο μπορείς να αυξήσεις και την γλυκόζη.Το να βάλεις 100γρ λιγότερη δεν χαλάει τη γεύση.Πάντα με βρεγμένο χέρι ή βρεγμένο κουτάλι την παίρνουμε και την τοποθετούμε τη γλυκόζη!

Eleni είπε...

Φοβερό γλυκό, πάρα πολύ ωραίο!Και σε ποιον δε θα άρεσε!!!Φιλιά!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Κορίτσια κι εγώ φτιάχνω γαλακτομπούρεκο μα ΑΥΤΟ είναι το κάτι άλλο..ο άνδρας μου το πήρε σχεδόν ολόκληρο μαζί τοπυ.

cook είπε...

είναι απο τα πιο αγαπημενα μου!θα προτεινα και λίγη βανιλια ή ξυσμα λεμονιου στην κρεμα για αρωμα...ωραιο το τιπ τηε γλυκοζης!εδω το δικο μου
http://cookthebook.blogspot.com/2008/01/blog-post_06.html

eleni είπε...

Από τα αγαπημένα γλυκά!!!Γενικά έχω πιο πολύ αγάπη στα σιροπιαστά!!Είναι καταπληκτικό!Καλό βράδυ!!!

Tante Kiki είπε...

Λατρεμένο γλυκόοοοο!!! Κάνω δίαιτα έλεοςςςςς!

foufoula89 είπε...

ΟΝΕΙΡΟ ΖΩ ΜΗΝ ΜΕ ΞΥΠΝΑΤΕ!!!!!!!!!!!!!ΤΕΛΕΙΟ ΑΧ!!!!!!!ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ ΕΦΑΓΕ ΑΥΤΟ!!!ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΕΙ ΣΕ 1 ΜΗΝΑ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ

δημητρα λαγονησι είπε...

κοριτσακι μου,δεν ειναι οτι εισαι σεφ,ειναι να το εχης,και εσυ το εχης!!!!!!πολλα φιλακια,καλο βραδυ

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ιωάννα ευχαριστώ για την διευκρίνηση σχετικά με την γλυκόζη!
Φιλιά!

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

cook@ Άμα το πρόσεξες 1/2 φλυτζάνι χυμό λεμόνι βράζει με το σιρόπι...
Το ξύσμα λεμονιού απαγορεύεται στο γαλακτομπούρεκο γιατί απλά η κρέμα πρέπει να θυμίζει κρέμα κι όχι άρωμα λεμόνι ή βανίλια..σκέτο γάλα!
Όσο για το σιρόπι πολύ απλά χρησιμοποιείται χρησιμοποιείται χρησιμοποιείται σαν πυκτικό γι'αυτό και το βάζουμε σε ρευστή μορφή και συγχρόνως χρυσαφίζει το σιρόπι μας!

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

Tante Kiki@ δίαιτα;;;πονεμένη ιστορία....

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

δημητρα @ μαγειρική τέχνη σπουδάζω..σίγουρα το λέει η λέξη ΤΕΧΝΗ...ξεχάσαν όμως και τη λέξη ΑΓΑΠΗ

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

foufoula89 @ θα μιλήσουμε και για διαιτητικά γλυκά εάν θέλεις!

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

αχτίδα @υπερβολές...εσύ χθες μου έλεγες για μία καρυδόπιτα!!!!

cook είπε...

για το ξυσμα θα συμφωνησω,δε μου αρεσει ουτε εμενα...μα μια σταλια βανιλια,επιμενω!...

Άννα είπε...

Ζαλίστηκα!!!!!!!!! Τελειο! Πρέπει να το κάνω!!! αυτό και πολλά άλλα!

margarita είπε...

τι μου κανεις.... το αγαπημενο μου γλυκακι!!!!!