Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Λαχανοντολμάς ...τεμπελίσιος!



Είναι από αυτές τις στιγμές που θέλεις να φτιάξεις κάποιο φαγητό μα..βαριέσαι το τύλιγμα ή ακόμη όταν ξεκινάς για λαχανοντολμάδες και αποδεικνύεται ότι το λάχανο που αγόρασες είναι..σκάρτο και τα φύλλα του όχι ακατάλληλα για τύλιγμα.
Τότε κάνεις ότι κι εγώ σήμερα με κάποιες μικροαλλαγές από κάποια άλλη φορά που  έφτιαξα το ίδιο φαγητό..
Χρειαζόμαστε λοιπόν τα κλασικά για τους λαχανοντολμάδες υλικά , σε αυτή τη περίπτωση όμως ο κιμάς είναι περισσότερος  από το να τους έκανες ντολμαδάκια.
ΥΛΙΚΑ:
1 ΦΟΡΜΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΚΕΙΚ
1 μέτριο λάχανο
900 περίπου γραμ. κιμά ανάμικτο
Αλάτι πιπέρι
1 φλιτζ. μαιντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ξηρά προς το..μεγάλο
3/4 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
1 κύβο λαχανικών
2 φέτες βούτυρο φρέσκο περίπου 150 γραμ.
Αυγολέμονο πηκτό προαιρετικό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζυμώνω το κιμά με το κρεμμύδι τριμμένο στο μούλτι, προσθέτω το αλατοπίπερο και το μαιντανό και τέλος το ρύζι.


Βράζω το λάχανο με το άνοιγμα από το κοτσάνι κάτω και αφαιρώ τα πιο γερά φύλλα πρώτα και σιγά σιγά ότι χρειάζομαι.
Το ζουμί από το λάχανο το κρατώ υπολογίζοντας 4 φλιτζ. από αυτό στην άκρη. Μέσα σε αυτό διαλύω 1-2 κύβους λαχανικών ανάλογα των υλικών και του αλατιού που έχω βάλει πριν στο κιμά.


Τοποθετώ τα γερά φύλλα ολόγυρα στη φόρμα κάνοντας κατά κάποιο τρόπο μία..επένδυση στη φόρμα. Μετά βάζω το μισό μείγμα του κιμά που έπλασα , λίγα κυβάκια φρέσκο βούτυρο (εδώ κάναμε το μικρο καυγά μας με την Αχτίδα που απεχθάνεται το φρέσκο βούτυρο).Προτιμώ το φρέσκο βούτυρο είναι αλήθεια γιατί αγαπώ την ιδιαίτερη γεύση που δίνει σε όλα ιδιαίτερα όταν είναι καλό.


Μετά βάζω μία στρώση με κομμάτια από το λάχανο που σχίστηκαν ή είναι "άχρηστα"κατά κάποιο τρόπο. δεύτερη στρώση κιμά, βούτυρο και λαχανόφυλλα κρατώντας τα πιο καλά για το" κλείσιμο".


Όπως βλέπετε δεν βάζω άλλο βούτυρο ή λάδι στο φαγητό.Νομίζω ότι βγάζει λίπος και ο κιμάς που είναι ανάμικτος και αφήνω το φαγητό να γίνει με το βούτυρο που βάζω ενδιάμεσα και στις δύο στρώσεις..



Τοποθετώ τη φόρμα σε ένα μεγάλο ταψί για το φούρνο γιατί φοβάμαι μήπως τρέξουν κάποια υγρά και μου τον λερώσουν. Πρώτα βάζω τα 2 φλιτζ. λαχανοζουμί που κράτησα στην αρχή με το κύβο μέσα.


Σκεπάζω πάντως τη φόρμα με αλουμινόχαρτο για να μη μου τσιγαριστεί από επάνω η επιφάνεια πριν βράσει το περιεχόμενο. 


Το βάζω στο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα και στα 3/4 ανοίγω το φούρνο και ελέγχω το ζουμί που υπάρχει και τότε βάζω ακόμη ένα φλιτζ. από το ζουμί  .

Το ..λαχανοκείκ μου το πήγαμε σε καλούς φίλους που μας κάλεσαν  το μεσημέρι της Κυριακής και ήταν καλοδεχούμενο. Πριν το ξεφορμάρω κάνω με το μαχαίρι ένα γύρισμα ολογυρα και το αναποδογυρίζω σε πιατέλα. 


Όμορφο σε εμφάνιση για..μπουφέ , εδώ εγώ σπίτι μου θα έφτιαχνα ένα αυγολέμονο πυκνό και θα το σερβίριζα όμως και σκέτο έγινε νόστιμο και από όλους αποδεκτό.


Μπορείτε να το κόψετε φέτες και να ζεσταίνετε στα μικροκύματα τα κομμάτια που χρειάζεστε για να μη χαλάσει το υπόλοιπο.


Σας εύχομαι καλή επιτυχία αν το δοκιμάσετε στη δική σας κουζίνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

3 σχόλια:

Evangelia Vlassopoulou είπε...

καλημέρα και καλή βδομάδα. πόοοοοοοοοοσο ευρηματική είσαι! τρελάθηκα με την ιδέα σου!!!!! Αν θες άσε μήνυμα εδώ http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2017/02/donut-babana-sokolata-fournou.html δίνω δώρο φόρμες για ντόνατς φούρνου

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Μπράβο Δημήτρη!
Τέλειο φαίνεται θα το δοκιμάσω.

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Αααα δείχνει πανέμορφο και ότι πρέπει για τραπέζι !!! Θα τιμήσω την συνταγή κι εγώ με την πρώτη ευκαιρία !!!! Να είσαι καλά !!!!