Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σουπιές με άγρια πράσα


Το έφτιαξα χθες βράδυ σαν ένα ακόμα πιάτο στο νηστίσιμο τραπέζι που ετοίμασα. Η γυναίκα μου έλεγε ότι κρίμα οι σουπιές.. όμως όταν το δοκίμασε μου είπε ότι είναι οι πιο νόστιμες σουπιές που δοκίμασε ποτέ!
2 σουπιές ελληνικές φίλοι μου και πιστέψτε με ..έχει διαφορά από τις ..τέλειες μεγάλες και ολοκάθαρες σουπιές που πουλάνε μερικοί
6-7 άγρια πράσα που είναι λίγο πιο μικρά από τα κανονικά και πολύ πιο νόστιμα και πιο μυρωδάτα. Θα μου πείτε που να τα βρω;
Είναι τα αγαπημένα μου και τα ψάχνω κάθε τέτοια εποχή στα μέρη που τα βρίσκω κάθε χρονιά γιατί αφήνουν σπόρο και ξαναβγαίνουν.
Αυτά συγκεκριμένα τα μάζεψα από την Έδεσσα, τα καθάρισα και τα έκοψα σε κομμάτια 2-3 εκατ. , τα έβαλα στο καταψύκτη και τα έχω για τις χορτόπιτες μου και για κάτι ..σαν το σημερινό.
λάδι - πιπέρι και 1 κουταλιά κοφτή πελτέ ντομάτας.
Καθαρίζω και κόβω με το ψαλίδι τις σουπιές σε μικρά κομμάτια για να μη δυσκολεύεται εκείνος που το τρώει. Τις βάζω σε μια κατσαρόλα με το λάδι και τις τριγυρίζω λίγο με την κουτάλα μέχρι να βγάλει εκείνο το σκουρόχρωμο ζουμί της που δίνει στο λάδι την ιδιαίτερη γεύση. Προσθέτω τα κομμένα πράσα και τα ρίχνω μέσα αρχίζοντας πάλι να τα τριγυρίζω . Προσθέτω τον πελτέ και 2 φύλλα δάφνης με 2-4 κόκκους χοντρό μπαχάρι και ελάχιστα πιπέρια άτριφτα . Αντί για αλάτι προσθέτω λίγο ζωμό λαχανικών και το αφήνω να βράσει σιγά σιγά μέχρι να πιει το ζουμί του και να ..μελώσει με το φυσική ζελατίνα που βγάζει η σουπιά. Επειδή ξέρω ότι δεν θα βρείτε άγρια πράσα όχι ότι δεν υπάρχουν παρά ..επειδή δεν τα ξέρετε και δεν τα προσέξατε , γι' αυτό μπορείτε να το κάνετε με απλά πράσα.
Όλοι το άρεσαν και το .. εξαφάνισαν όσο για την Αχτίδα μου έβγαλε λέει το καπέλο και έφαγε αντί για το δικό της φαγητό τις δικές μου σουπιές!

7 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Να η αξιοποίηση των πράσων που μάζευες!!Όσο για τη σουπιά αυτή την μεγάλη στα Σ/Μ μόνο που τη βλέπω φεύγω μακριά.
Καλή εβδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΓΑΚΙ...ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΕΤΡΕΞΑΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ...ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΗΤΡΗ!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

Εφη είπε...

Μου αρέσουν αλλά δυστυχώς μόνο σε εμένα!!! Οταν βλέπω τέτοια πιάτα κάτι με πιάνει..
Καλή εβδομάδα!

dhmhtra είπε...

Καλημέρα! Το πράσο είναι ένα λαχανικό που το χρησιμοποιώ πολύ στην κουζίνα μου. Η ιδέα σου να το μαγειρέψεις με σουπιές πολύ καλή. Θα το δοκιμάσω.

painter είπε...

Μου έτρεξαν τα σάλια...
Παίρνω μπόλικο φρέσκο ψωμάκι και έρχομαι για βουτιές στη σαλτσούλα σας! Πολύ τη ζήλεψα!!!

Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα

OLINA M είπε...

Διαμαρτύρομαι και το δηλώνω : Την επόμενη φορά να δωθεί ραντεβού στην Έδεσσα όχι για καφέ, αλλά για ταχύρυθμο μάθημα αναγνώρισης άγριων πράσσων !!!!!
Στα χωράφια δεν έχει και σταχτοδοχεία να μας μετρούν τα τσιγάρα......(αχτιδούλα σ'αγαπώ πολύ-πολύ !!!!! ).
Φιλιά στην Κλώντη!

cummulus είπε...

λοιπόν, κάτι μέ λέει ότι μιλάμε γιά λεπτές γεύσεις. Θα το κάνω!! :-)