Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Τυρόπιτα με περέκια


Επειδή στις πίτες έχω να συναγωνιστώ τον άνδρα μου που είναι ...ασυναγώνιστος, έτσι κι εγώ η ...τεμπελούλα δεν τολμώ να ανοίξω φύλλα.Λοιπόν δεν σκάω και δοκιμάζω όλα όσα έτοιμα βρίσκω μπροστά μου μέχρι που τώρα τελευταία κατέληξα στα περέκια που αγοράζω απο ένα μαγαζί στη γειτονιά μου και ...σώθηκα!


Υπάρχουν διπλωμένα σαν κι αυτά ή ολοστρόγγυλα που δεν τα προτιμώ γιατί με τα πρώτα κάνω και φακελάκια τυρόπιτας κόβωντας τα στα δύο .

Γέμιση: 

5 αυγά
1 φλιτζ. γάλα
2 φέτες τυρί φέτα
1 φλιτζ. τριμμένο κασέρι ( αν θέλετε)
λίγο λάδι για την επιφάνεια της πίτας
λίγο βιτάμ για το πάτο του ταψιού
Βουτυρώνω το ταψί, χτυπώ τη γέμιση σε ένα μπολ, ανάβω το φούρνο στους 200 β και βρέχω το πρώτο περέκι κάτω απο τη βρύση για ελάχιστο χρόνο και το βάζω στο ταψί.Ακόμα ένα και χύνω επάνω του τη γέμιση.Βρέχω πάλι ακόμα ένα και το βάζω απο επάνω και ένα ακόμα δεύτερο.Λαδώνω ελαφρά με ένα πινελάκι . Την ψήνω και πιστέψτε με γίνεται σαν μπουγάτσα.


Πανεύκολο φίλες μου , έχετε πίτα σε 10¨ και καθόλου παχιά όπως αν την τηγανίσετε.Το έχω δοκιμάσει και με κρέμα και έριξα απο επάνω άχνη και κανέλλα. Τα περέκια μπορείτε να τα βρείτε στο Βασιλόπουλο αν θέλετε και σε μαγαζιά με τοπικά χειροποίητα είδη διατροφής ή σε συναιτερισμούς γυναικών.
Δοκιμάστε τα και ιδιαίτερα για τις μαμάδες είναι πολύ καλή λύση και υγιεινή τα βράδια.

11 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Μια φορά τα έχω δει μόνο σε ένα μαγαζάκι με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.
Καλοφάγωτη η πίτα σας.

mari beika είπε...

Εγώ πρώτη φορά τα βλέπω, αλλά θα τα δοκιμάσω άμεσα γιατί είμαι μανούλα και μου αρέσουν τα γρήγορα και εύκολα, λόγω περιορισμένου χρόνου. Πάντως φαίνεται λαχταριστή η τυρόπιτα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ξανθή μου εδώ στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στη Β. Ελλάδα υπάρχει και στο πιο μικρό σουπερ μάρκετ.Πάντως είναι Ποντιακό φύλλο και αν πας σε χωριά σε γυναικ. συνεταιρ. θα δεις οτι τα φτιάχνουν και τα πουλούν με το κομμάτι συγκεκριμένα σε ένα χωριό εδώ κοντά κοστίζει 0.50 το ένα.Τα αγοράζεις και τα κρατάς στο σπίτι όσο θες.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΜΑRIA PIOUKA, καλώς ήρθες καλή μου. Αν τα βρεις δεν ξέρω απο ποιό μέρος είσαι να τα αγοράσεις ειναι ένας πανεύκολος τρόπος να φτιάχνεις πίτα σε ελάχιστα λεπτά.Το ίδιο κάνω με τυροπιτάκια.Τα τηγανίζω σε δευτερόλεπτα, το βρέχεις , βάζεις αμέσως μέσα τη γέμιση πριν τραβήξει την υγρασία το φύλλο , το διπλώνεις και το βάζεις στο τηγάνι.

Unknown είπε...

pentanostima ta exo fai ine pontiaki lixoudia..
ego ftiaxno to perek me to lepto filo pou to vazis san salingari sto tapsi.gia sta xerakia sou kiria axtida.mmm
kalimera sas

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Vasiliki ευχαριστώ πολύ φίλη μου.Απο τότε που τα πρωτοδοκίμασα τα έκανα μόνιμο υλικό στο ντουλάπι μου γιατί είναι γρήγορη λύση σε απρόοπτες επισκέψεις ιδιαίτερα παιδιών.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Eγώ ούτε που τα είχα ακούσει.
Θα ψάξω σίγουρα να τα βρω!
Λαχταριστή η πίτα σου!!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΛΕΝΑ,εδώ το πουλάνε παντού απορώ γιατί δεν έρχεται στην Αθήνα.Μάλιστα προχθές πηγαίνοντας για τη μητέρα μου που είναι εκτός Θεσσαλονίκης είδα το..εργαστήρι που τα φτιάχνουν .Δεν σταμάτησα αλλά θα πάω μια φορά.όμως τα καλύτερα θα τα βρεις σε γυναικ.Συνεταιρ.

mari beika είπε...

Δυστυχώς, Αχτίδα μου, εδώ στην Χαλκίδα, δεν τα βρήκα τα φύλλα περέκια στον ΑΒ και δεν ξέρω αν θα τα βρώ αλλού.

marilia είπε...

Περίσσεψε κομμάτι για μένα;;;

Γιάμμιιιιιι!!!

Penelope είπε...

Αυτά για την Θεσσαλονίκη...γιατί εδώ στην Αθήνα δύσκολο να τα βρεις και να τα πετύχεις Αχτίδα μου.